Canalizare în toate satele comunei Băcia

10 aprilie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Natalia Bumbac

Comuna Băcia ar putea avea în proporţie de 100 la sută infrastructură de apă potabilă şi canalizare în următorii ani. Asta, după ce autorităţile locale, cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, au întocmit un proiect pentru care au solicitat finanţare europeană, fiind declarat eligibil de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Alte nouă comune din judeţ vor primi finanţare europeană pentru proiecte similare, suma totală alocată din fonduri europene fiind de 12.141.359 de euro, comunei Băcia revenindu-i suma de aproximativ 864.000 de euro, fără TVA. Conform primarului comunei Băcia, Florin Alba (foto), din aceşti bani vor fi executate lucrări de introducere a reţelei de canalizare în satul Tâmpa, la trei grupuri de case din satul Petreni, unul din satul Băcia şi va fi retehnologizată staţia de epurare din satul Tâmpa.
„Este prima finanţare pe care am obţinut-o în mandatul meu de primar. Din aceste fonduri vom reuşi să introducem reţea de canalizare în toată comuna. Aceasta lipseşte în Totia şi la trei capete de sat în Petreni şi Băcia, unde sunt aproximativ 35 de case. Banii care vin prin AFIR finanţează integral investiţia”, ne-a precizat primarul comunei Băcia. Acesta a mai spus că lucrările vor începe după ce vor fi încheiate procedurile de achiziţie publică pentru atribuirea contractului către un constructor. Oamenii din satul Petreni, de la casele care nu beneficiază de canalizare, ne-au spus că abia aşteaptă să aibă această facilitate, ţinând cont de faptul că în restul satului există reţea de mai bine de 10 ani.
În lunile iulie – august 2016, la iniţiativa CJ Hunedoara, s-a executat revizuirea Master Plan-ului privind extinderea reţelelor de apă şi apă uzată în localităţile din judeţ, astfel încât un număr de 12 comune, membre în ADI Aqua Prest Hunedoara, care nu beneficiau de investiţii prin programul POIM 2014-2020, să aibă posibilitatea accesării fondurilor nerambursabile pentru infrastructura de acest tip. Totodată, CJ Hunedoara şi ADI Aqua Prest Hunedoara au selectat şi sprijinit comunele care aveau proiecte viabile şi se încadrau din punct de vedere tehnic în cerinţele ghidului de accesare a fondurilor prin programele MADR.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Caricatura de marţi, 11.04.2017

de Petry&Crişan

Remiza din derbiul Ligii A Realsport o avantajează pe Roşu

Roşu şi Pera BMW, principalele candidate la locul 1 în finalul sezonului regulat, nu s-au putut departaja în derbiul direct,...

Victoriile categorice au fost la modă în Liga a IV-a

A treia rundă a returului celui mai important eşalon fotbalistic hunedorean a fost una a victoriilor fără dubii, din cele...

Închide