Campioana cu explozie la braţ şi psihic de fier

30 iulie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Sport

Ciprian Marinuţ

Jucătoarea de tenis gorjeancă Raluca Elena Ciufrilă (foto) (13 ani) este lidera echipei SCM Deva, ocupă locul cinci naţional la categoria 14 ani şi se află pe locul 64 în topul internaţional ETA. Acest palmares impresionant este rodul unei formidabile lovituri de dreapta, a inteligenţei şi lipsei de trac în meciurile decisive.

De la joacă la performanţă

Născută la 18 ianuarie 1997, la Tg. Jiu, Raluca a început să practice tenisul încă de la cinci ani. Primii paşi au fost dificili, însă cu timpul au apărut progresele şi victoriile. „Vroia neapărat să facă sport, aşa că la vârsta de cinci ani am dus-o la toate cluburile care erau în oraş pentru fete, de la tenis la înot şi role. Primele ore de tenis i s-au părut grele, însă încet, încet, s-au format deprinderile necesare. Profesorul Constantin Niculescu cu care se antrena, mi-a spus, când fata avea vreo şapte ani, că are o dreaptă foarte bună şi că ar trebui dusă la un antrenor mai competitiv. Aşa am ajuns la Ştefan Piţian, care la 20 de ani tocmai îşi încheiase activitatea de performanţă”, a spus mama Ralucăi.

Tenis pe pâine

Evident că fiecare pas înainte, fiecare meci sau turneu câştigat a avut în spate o muncă imensă şi sacrificii financiare pe măsură. „Raluca a ajuns la stadiul în care mânca tenis pe pâine. Drept urmare, am construit la Tg. Jiu o bază sportivă cu două terenuri de tenis pe care ea se antrenează, de 3-4 ori pe săptămână, câte 2-3 ore”, a precizat mama sportivei. Adolescenta a câştigat turneu după turneu, iar în 2009 a devenit campioană naţională la categoria 12 ani. La scurt timp de la acel moment, ea a fost legitimată la SCM Deva, pentru că aici era un grup valoros de sportive de vârsta ei – Maria Orban, Mandy Sapta, Alexandra Nicoară – cu care tenismena putea constitui o echipă competitivă. „O urmăream pe Raluca la toate competiţiile la care o întâlneam şi am simţit că are potenţial. E inteligentă, are inventivitate, se mobilizează excelent în concurs şi nu are deloc emoţii în faţa jucătoarelor mai mari sau mai bine cotate”, a precizat antrenoarea Lunella Maier.

Un „cameleon şmecher”

Chestionată asupra punctelor forte şi a micilor slăbiciuni, sportiva a dat dovadă de înţelepciunea unui general. „Orice meci e o luptă în care pentru a câştiga trebuie să identifici punctele slabe ale adversarei, să îţi ascunzi slăbiciunile şi să găseşti mijloace să speculezi minusurile ei. Eu nu mă uit la numele sau locul din clasament al adversarelor şi astfel reuşesc să nu am emoţii. Totuşi, la încălzire îmi studiez adversara şi apoi încep meciul cu o tactică prin care sper să înving. Dacă aceasta nu dă roade, schimb strategia, mă adaptez din mers, la fel ca un cameleon şmecher”, a explicat Raluca.

Raluca Ciufrilă – Carte de vizită

Data naşterii: 18.01.1997, judeţ – Gorj; Club: SCM DEVA

Locul: 5 în clasamentul naţional, categoria 14 ani, cu 6.708 puncte

Concursuri Externe – 1.550 pct.

Turnee interne: Turneul Campionilor – 1.000 pct; Campionatele Naţionale U14 – 600 pct; Cupa Olimp 2010 – 500 pct; Cupa Olteniei – 500 pct; Cupa Băniei – 500 pct; Mastersul Ardealului – 500 pct; Campionatele Naţionale de Iarnă – 450 pct; Cupa României – 433.33 pct etc.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Şanse mici în Cupa României

FC Hunedoara, câştigătoarea etapei judeţene a Cupei României, va înfrunta, mâine, cu începere de la ora 17.30, pe Stadionul „Michael...

Inişconi, viitorul director al Societãţii Naţionale a Sãrii?

Se pare că, în urma restructurării, fostul subprefect al judeţului Hunedoara, Ioan Inişconi (foto), şi-a găsit un loc foarte călduţ,...

Unde este criza?

Producţia industrială, realizată în primele luni ale acestui an în judeţul Hunedoara, a fost mai mare decât cea din perioada...

Închide