Campania „O viaţă cât un centenar“, în judeţ: Un veac de istorie trăită

13 iunie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Adriana Clej

În judeţul Hunedoara, Campania Ministerului Afacerilor Interne „O viaţă cât un centenar”, a început ieri, miercuri, la patru dintre cei şase hunedoreni care au împlinit sau vor împlini în descursul anului acesta 100 de ani, precum România. Aceştia au fost vizitaţi de prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, însoţit de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului.

Felicitare din partea ministrului
Cei patru hunedoreni care au ajuns la vârsta de 100 de ani au primit din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, un mesaj de felicitare însoţit de un tricolor şi de o insignă cu inscripţia „România 100”. De asemenea, prefectul judeţului şi reprezentanţii structurilor MAI din judeţ le-au dăruit sărbătoriţilor mici cadouri simbolice pentru a marca un veac de istorie trăită.

Cei doi Nistorescu din satul Ludeşti
Prima oprire a fost în satul Ludeştii de Jos din comuna Orăştioara de Sus, la casa Savetei Nistorescu. A fost cel de-al 11-lea copil născut al unei familii din Munţii Orăştiei. A lucrat toată viaţa din greu, la câmp şi acasă. Era vestită pentru hărnicia şi covoarele lucrate la războiul de ţesut. Astăzi, ca să îi omagieze cei 100 de ani de viaţă, casa oamenilor s-a umplut de autorităţi, iar momentul i-a emoţionat pe toţi ai casei.
A urmat să fie felicitat cumnatul său, Petru Nistorescu, care locuieşte în acelaşi sat. Acesta are o poveste fabuloasă. A trăit şi a văzut toate marile schimbări ale ţării, dar nimic nu se compară cu anii de război. A fost încorporat în noiembrie 1939 şi a fost lăsat la vatră în august 1945. Le-a povestit celor prezenţi despre cei şase ani grei în care putea muri în orice clipă. Şi totuşi, a scăpat cu viaţă, deşi prea puţini pot să-şi închipuie cum a fost viaţa de soldat în Al Doilea Război Mondial.

Centenarul din Căstău…
Următoarea oprire a fost în comuna Beriu, la Dumitru Riviş, din satul Căstău, care a marcat deja cei 100 de ani de viaţă. În ciuda fragilităţii stării sale de sănătate, domnul Dumitru şi cei dragi lui au primit cu bucurie darurile din partea Ministerului Afacerilor Interne.

…şi cel din Orăştie
Ultima vizită a mesagerilor campaniei a fost la casa domnului Andreiu Rus din municipiul Orăştie, care în luna aprilie a acestui an a sărbătorit 100 de primăveri. Spune că nu se aştepta să adune atâţia ani în tolba vieţii, însă pentru un om care munceşte la câmp pe orice vreme, nu este chiar de mirare.
Campania „O viaţă cât un centenar” se va încheia cu vizita la celelalte două persoane care urmează să marcheze un veac de viaţă până la sfârşitul anului acestuia.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sancţiuni decise de către comisiile din cadrul AJF Hunedoara

Comisia de competiţii din cadrul AJF Huneedoara a decis ca jocul dintre CSA Aurul Brad şi CSM Jiul Petroşani (Liga...

Jucătorii de la Inter Petrila au plecat la muncă în străinătate

Fosta campioană a judeţului Inter Petrila nu a reuşit în recent încheiatul sezon să îşi păstreze supremaţia şi a pierdut...

Karatiştii din Petroşani concurează în Italia

Patru sportivi de la secţia de karate CSM Jiul Petroşani au plecat, ieri, miercuri, spre Italia la Campionatul European de...

Închide