Actualitate

Cămătari din Hunedoara, prinşi de DIICOT; acordau împrumuturi cu dobândă de 100% şi îi băteau pe datornici

Procurorii DIICOT din Hunedoara au reţinut şase bărbaţi, acuzaţi că acordau împrumuturi cu dobânzi enorme de 100 la sută, iar datornicii care nu reuşeau să înapoieze la timp banii erau bătuţi şi sechestraţi.

Amenințări

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei şase inculpaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi lipsire de libertate în mod ilegal.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în primăvara anului 2021, pe raza judeţului Hunedoara a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat până în anul 2022, în scopul săvârşirii infracţiunii de camătă. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat au acordat, ca îndeletnicire, în perioada septembrie 2021 – aprilie 2022, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, de peste 100%. Pentru recuperarea datoriilor şi perceperea dobânzilor impuse, aceştia au recurs la ameninţări şi la violenţă fizică, mergând până la lipsirea de libertate a datornicilor. Până în prezent au fost identificate un număr de 26 de persoane vătămate”, transmite DIICOT.

În urmă cu câteva zile, procurorii au efectuat mai multe percheziţii în acest caz, fiind găsite sume mari de bani, dar şi documente referitoare la autoturisme lăsate în garanţie de persoanele împrumutate de cămătari.

Cei şase cămătari au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Hunedoara.

Cine sunt cămătarii arestați

Este vorba de Muntean Nicolae, Muntean Constantin, Muntean Bobi,
Lăcătuș Nicolae Andrei, Bățălan Teofil, Munteanu David Samuel Tiberiu.
Magistrații au admis propunerea formulată de Ministerul Public –
D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Hunedoara și cei șase au fost arestați, fiind
acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, lipsire
de libertate în mod ilegal. Cei arestați pot face contestație față de
măsura arestului preventiv. (A.N.)