Actualitate

Calvarul româncei care s-a îmbolnăvit după VACCINUL anti-COVID și se luptă cu Pfizer-BioNTech. „Seara îmi dezumflau capul, dimineața se umfla iar”

O româncă a făcut o boală a sângelui extrem de rară și gravă, după ce s-a imunizat anti-COVID-19, cu unul dintre primele vaccinuri produse în pan­de­mie, iar efectele secundare îi pun acum viața în pericol, scrie Libertatea.

Despăgubiri
Diagnosticul de trombocitopenie asimp­tomatică i-a fost pus de medicii din Germania, unde femeia locuiește temporar, și tot aceștia i-au confirmat că afecțiunea a fost o consecință a vaccinului Pfizer-BioNTech. Boala este trecută pe lista efectelor adverse ale vaccinului anti-COVID produs împreună de cele două companii, americană și germană. De un an și jumătate, femeia cere în instanță dreptul la tratament și despăgubiri, pe care, dacă nu le va primi de la judecătorii români, vrea să le solicite la CEDO.
• Gabriela Lawniczak (55 de ani) și-a făcut, pe rând, toate cele trei doze de vac­cin, ca să poată călători în perioada pan­de­miei fără restricții. După vac­cinare, au apărut amețeli și sângerări nazale. Ana­li­zele au scos la iveală un diagnostic crunt.
• Între timp, boala a avansat și fiecare zi a devenit un adevărat calvar: chiar și o mică vânătaie îi pune viața în pericol, ris­când să facă fie un AVC, fie o hemoragie care să aibă consecințe fatale.
• Românca a devenit dependentă de un tratament costisitor, fără de care nu mai poate trăi. O singură injecție, pe care o face la aproximativ două săp­tă­mâni, cos­tă 1.900 de euro. Luni de zile, a făcut acest tratament în Germania, unde plătea și asigurări sociale.
• Gabriela a vrut să se întoarcă însă în țară și să-și continue tratamentul, doar că solicitarea pe care a făcut-o la Casa Jude­țeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea nu a fost aprobată.
• Femeia a dat în judecată Ministerul Sănătății, Guvernul și compania BioNTech – care deține autorizația de pu­ne­re pe piață a vaccinului produs îm­preună cu Pfizer – pentru a-și câștiga drep­tul de a primi injecția esențială pen­tru viața, dar cererea de chemare în ju­de­cată i-a fost respinsă recent, de Tribunalul București.
• Gabriela Lawniczak spune că are de gând să apeleze la toate căile de atac posibile în România, iar dacă nu i se va fa­ce dreptate în țară, va sesiza CEDO, îm­pre­ună cu alți români care au avut de pă­timit după vaccin.

Scoasă la licitație
Românca este căsătorită cu un cetă­țean polonez, care lucrează în Ger­mania. Deși obișnuia să facă naveta România-Germania, în perioada pan­de­miei a vrut să fie în permanență alături de soțul său. Gabriela a locuit în acea perioadă în Germania, doar că, în urma unor pro­bleme administrative urgente, a fost nevoită să se întoarcă în România.
În 2021, m-am pomenit cu o scrisoare prin care eram anunțată că locuința din România este scoasă la licitație pentru ceva ce făcuse fostul meu soț. A trebuit să vin acasă să văd despre ce este vor­ba, altfel îmi pierdeam casa. Am călă­torit fără să am nevoie de vaccin din Germania în România, dar exact când mă aflam în țară, a apărut vaccinul. A trebuit să mă vac­ci­nez ca să pot călători. Mulți vor spune că nu trebuia, că pu­team să fac teste, dar problema era că riscam să mă îm­bol­nă­vesc de COVID, să stau în carantină și să mă trimită înapoi”, și-a început povestea Gabriela Lawniczak.
În toată această perioadă în care a călătorit, femeia și-a făcut schema com­pletă de vaccinare: prima doză în Polonia, iar celelalte două în România.
După ce și-a făcut cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer-BioNTech, viața Gabrielei Lawniczak s-a trans­for­mat încet, încet într-un coșmar în care trăiește și în ziua de azi.
Dacă după primele două doze nu a resimțit decât un ușor disconfort în zona in­jectată, după cea de-a treia doză, a acu­zat o stare de amețeală, care se accentua pe zi ce trecea. Se afla în Germania când a decis să meargă să-și facă un set de analize, dar fără să se gân­dească vreo secundă că rezultatele vor scoate la iveală un diagnostic șo­cant.
„La trei zile după cea de-a treia doză,
m-am întors în Germania. M-am așezat pe pat, îmi era un pic rău, mă lua ame­țeala și aveam niște palpitații ciudate. Eu nu am avut niciodată probleme de să­nătate, nu am luat în viața mea medi­camente. Mi-am luat tensiunea și era mare. Se învârtea casa cu mine. M-am speriat, dar nu m-am gândit sub nici o formă că este de la vaccin. Aveam și niște sângerări din nas, dar am crezut că sunt de la inimă. Medicul mi-a spus că trombocitele mi-au ieșit mici și mi-a dat trimitere către un specialist he­matolog. Am început să citesc atunci des­pre trombocite și am intrat în panică, can­cerul și lupusul sunt două dintre cauzele care scad numărul de trombocite”, a spus Gabriela Lawniczak, pentru Gândul.

„Medicul din Germania mi-a spus că sunt mulți care au făcut boala de la vaccin”
Primul medic german a exclus vreo legătură între vaccinul anti-COVID și boala pe care tocmai și-o descoperise. Cel de-al doilea medic, respectiv spe­cia­listul hematolog, i-a dat de înțeles că a­cesta ar putea fi cauza. După noi in­vestigații și analize, cel de-al treilea me­dic, din România de data aceasta, i-a con­­­fir­mat fără rezerve diagnosticul și cauza bolii.
Între timp, starea de sănătate a femeii s-a agravat, odată cu instalarea simp­to­me­lor obișnuite pentru această afec­țiune.
Începusem să mă învinețesc, dar nu aveam dureri. Îmi pocnesc venele fără să fac nimic, mă trezesc vânătă. Toți medicii mă întrebau ce medicamente iau și le-am spus că nu am luat în viața mea pastile. Medicul hematolog din Germania mi-a spus că am făcut trombocitopenie asimp­to­matică de la vaccin și că sunt mulți care au făcut boala asta de la vac­cin”, a mai povestit Gabriela despre mo­mentul în care a aflat că suferă de o boală pe cât de rară, pe atât de pe­riculoasă.
Pericolul este atât de mare încât, la cea mai mică vânătaie care îi pare, Gabriela tre­buie să se ducă urgent la doctor, pen­tru că altfel riscă să facă hemoragie sau AVC.
„Mi-au dat tratament cu cortizon și m-au ținut două luni sub supraveghere, să vadă dacă funcționează. După aceea, am fost nevoită să mă întorc iar în România. La trei săptămâni, de la pastile m-am umflat toată, mi s-a umflat mai ales capul, nici nu mai puteam să merg. În România, am stat numai prin spital. Seara îmi dez­umflau capul cu o perfuzie, dimineața se umfla iar”, a mai spus Gabriela Lawniczak.
Specialistul hematolog din Germania a fost primul care i-a diagnosticat cum­plita boală și cauza ei, care au fost confirmate ulterior și de un medic din România

„Când am văzut că mă umflu, mi-am cumpărat loc de veci”
Odată ce s-a întors în Germania și s-a dus la control, medicul său hematolog a fost șocat de starea în care se afla.
Nu mă mai cuprindeau ochelarii, aveam fruntea mică și fața imensă, nu puteam să mai merg, să mă duc la toaletă singură, să tai ceva. Când am văzut că mă umflu, mi-am cumpărat loc de veci, să aibă unde să mă pună, că nu vreau să mă îngroape prin străinătăți. M-am întors în Germania și medicul mi-a spus că nu trebuia să mă umflu așa mult”, a mai adăugat femeia.
Românca povestește că se umflase atât de rău din cauza pastilelor încât nici nu mai putea să meargă fără să fie sprijinită de cineva.
După aceste noi probleme, medicii i-au schimbat tratamentul. O dată la două-trei săptămâni, i-au recomandat să facă o injecție care costă 1.900 de euro și care era decontată de casa de asigurări de sănătate din Germania.
Din mai multe motive, Gabriela a dorit să continue tratamentul acasă, în România. Ea nu cunoaște limba ger­mană și doar traducătorul care o înso­țește de fiecare dată la doctor costă 40 de euro pe oră. În plus, românca voia să primeas­că explicații de la medici în limba ei maternă.
Casa de asigurări din Germania a făcut toate demersurile necesare pentru ca românca să primească tratamentul și în România. În plus, ea a depus cereri peste cereri la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea, pentru a i se aproba tratamentul, dar fără succes.

„Eu nu condamn pe nimeni, dar vreau măcar un răspuns”
Inițial, motivul invocat a fost acela că nu are asigurare de sănătate în țară, dar chiar și după ce a acceptat să plătească asigurările, situația nu s-a schimbat.
Femeia a dat în judecată Ministerul Sănătății, Guvernul și producătorii vacci­nu­lui anti-COVID Pfizer-BioNTech, fiind pri­ma persoană din România care s-a răz­boit cu toate aceste instituții după vac­cinare.
Deși cererea de chemare în judecată i-a fost respinsă, femeia spune că are de gând să apeleze la toate căile de atac po­si­bile în România. Dacă nu i se va face dreptate în țară, următorul pas este acela de a sesiza CEDO și nu o va face singură, ci vrea să-și unească forțele și cu alți ro­mâni care au avut de pătimit după vaccin.
„Eu nu condamn pe nimeni, dar vreau măcar un răspuns, de ce nu beneficiez de tratament în România”, a mai spus femeia. Deși își dorește să se întoarcă acasă, practic, Gabriela este blocată în Germania, țară care îi asigură trata­men­tul de care depinde viața sa.­

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura