Cal „operat” de un presupus medic veterinar, lăsat să agonizeze două zile pe un spaţiu public

27 martie 2017 | 4 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Scene de o cruzime fără mărgini le-a fost dat să vadă locuitorilor din cartierul Zăvoi din Orăştie. Din inconştienţă, sau poate din lipsă de bani, un bărbat din localitate a apelat la serviciile unui presupus medic veterinar pentru a-i castra calul. Animalul a fost operat la o margine de drum, pe zona verde, în cartierul menţionat. În urma operaţiei, căluţul nu s-a mai ridicat de pe iarbă, fiind lăsat să agonizeze timp de două zile cu ploi şi frig în văzul vecinilor şi al trecătorilor, printre aceştia numărându-se şi copii. Calul, acoperit cu o pătură, s-a zbătut în efortul său de a se pune pe picioare, dovadă fiind groapa pe care a făcut-o cu copitele din faţă.
A sperat că îşi va reveni
Nu se ştie cât timp ar mai fi agonizat căluţul, dacă nu ar fi fost făcute publice imaginile cu el. Din spusele martorilor prin zonă, ar fi trecut poliţiştii comunitari, care nu au intervenit. Autorităţile au reacţionat abia după două zile, la sesizarea ziaristului Dan Orghici, din Orăştie, care a mers la faţa locului şi a sunat la 112. „Calul a fost castrat în acel loc, de ce ar conta că-i un loc public, nu-i septic, că poate tracasa psihic minorii care au văzut operaţia şi apoi agonia animalului?”, a scris Dan Orghici pe reţeaua de socializare.
Acesta ne-a relatat că animalul a fost operat vineri, 24 martie, în jurul orei 13.00, de către un „felcer”, iar duminică, 26 martie, când a mers în Zăvoi, se afla tot în acel loc. Poliţiştii care au intervenit la solicitarea ziaristului l-au obligat pe proprietar să-l transporte la un abator. Totodată, au deschis o anchetă pentru a stabili dacă a fost încălcată legea în acest caz. „Din datele noastre, proprietarul, în vârstă de 70 de ani, a apelat la o persoană din comuna Romos să-i castreze calul. Nu a fost depusă plângere în acest caz, deoarece părţile s-au împăcat, proprietarul fiind despăgubit. Cercetările se fac pentru a se stabili dacă persoanele implicate au încălcat legea prin acţiunile lor”, a declarat subcomisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Acesta a mai spus că proprietarul ar fi lăsat căluţul pe iarbă în speranţa că îşi va reveni, între timp fiindu-i administrate tratamente. Bărbatul a spus că şi-a iubit mult animalul, pe care îl avea de mulţi ani şi pe care l-a îngrijit, fiind unica sursă de existenţă a familiei.
Trebuie să deţină autorizaţie
Despre căluţul operat pe un spaţiu public au aflat şi cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara. Deocamdată, conducerea instituţiei nu a reuşit să afle toate detaliile despre modul în care s-a făcut operaţia şi dacă persoana care a executat actul chirurgical era sau nu autorizată. „Un coleg a fost la faţa locului şi din câte am înţeles, anestezia nu a fost reuşită, calul rămânând paralizat la picioarele din spate. În condiţiile în care proprietarul acceptă, animalul poate fi castrat pe iarbă. Zilele următoare va merge acolo un reprezentant al DSVSA Hunedoara  şi va face o anchetă. Trebuie să vedem dacă persoana care a operat animalul are documente în acest sens. DSVSA este în măsură să sancţioneze persoanele care practică acte chirurgicale pe animale, fără a avea autorizaţie”, a afirmat Radu Iordache, directorul executiv al DSVSA Hunedoara.

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. VIDEO: Cal „operat” de un presupus medic veterinar, lăsat să agonizeze două zile pe un spaţiu public – Pagina de Transilvania | 28 martie 2017
  1. Vlad spune:

    At trebui castrati si asa zisul veterinar si stapanul

  2. maria spune:

    dar nu se mai opresc maltratarile animalelor in judetul nostru si la adapostul de la PETROSANI reportajul de la Kanal D despre suferinta cateilor de la adapost este inadmisibil si autoritatile inca stau si nimic cand aveti de gand sa rezolvati ceva cat mai trebuie sa vedem tot felul de dureri

  3. gura lumii incognito nume obligatoriu spune:

    popor roman barbar.ma mir ca nu l-ati mancat.Zone cu populatie redusa mintal si cultural,incepand cu autoritatile locale si terminand cu copiii de gradinita.Natie inapoiata ,manelista,pupatoare de moaste,rea si proasta,trec toti 2 zile pe langa un animal care agonizeaza si nu face nici unul nimic.Daca era un om tot asa faceati.Rusine sa va fie,ar trebui sa nu aveti curaj sa scoateti capul din groapa aia din curul europei in care locuiti,cu figurile voastre de smecheri si oameni importanti.ptui!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Violatorul din Petroşani a pierdut la apel

Tânărul Alexandru Pojoni, din Petroşani, îşi va petrece următorii trei ani şi patru luni în închisoare, pentru că a violat...

Femeia din Sibişel omorâtă de soţul său va fi înmormântată astăzi

Femeia de 69 de ani din satul Sibişel, comuna Beriu, omorâtă de soţul său, Ilie Trufaşiu, de 79 de ani,...

Dosar penal pentru ţevile de la supermarket

În 27 martie, în jurul orei 01.00, o patrulă de ordine şi siguranţă publică de la Poliţia municipiului Petroşani a...

Închide