Cade sau nu Guvernul Orban?

4 februarie 2020 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Adriana Năstase

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti“, iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, va fi votată astăzi, la ora 12, în Parlament.

Trebuie 233 de voturi în favoarea moţiunii
În cadrul dezbaterilor din parlament, guvernului i se rezervă 60 de minute pe care le utilizează la începutul şi la sfârşitul acestora, au decis Birourile permanente reunite.
De asemenea, grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat li se alocă timpul maxim corespunzător numărului membrilor, luându-se în calcul câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar, la care se adaugă, cu acelaşi calcul, deputaţii şi senatorii neafiliaţi.
Astfel, timpul total maxim afectat este următorul: pentru PSD – 34 de minute, pentru PNL – 18 minute, USR – 7 minute, Pro Europa – 4 minute, UDMR – 5 minute, PMP – 2 minute, Grupul minorităţilor naţionale – 3 minute, deputaţi şi senatori neafiliaţi – 6 minute.
Moţiunea de cenzură a fost semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR şi a fost prezentată luni în plenul Parlamentului. Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 202 de parlamentari şi UDMR – 30.

Ministrul Predoiu s-a opus la o ordonanţă
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţa comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de trei zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
Pe de altă parte, ieri, în şedinţa de guvern, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avizat negativ ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene indirect, prin votul consilierilor judeţeni. Cătălin Predoiu s-a opus, pe motiv că schimbarea intervine cu mai puţin e un an înainte de alegeri, deşi Guvernul PNL a schimbat legislaţia electorală pentru alegerea primarilor.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Valea Jiului spune:

    Cade sau nu cade guvernul noi cei din Valea Jiului tot ne rupem masinile pe DN 7A spre Voineasa sau spre Transalpina ori sarbatoarea la Manastirea de la Groapa Seaca , la fel nu putem circula nici pe DN 66A spre Herculane , nu se acorda bani de la guvern nici pentru investitii in Domeniul Schiabil Parang , …

  2. Hunedorean spune:

    Intrebati-o pe “proasta satului”(a se citi harau)!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
În rândul useriştilor hunedoreni continuă scandalul. Conducerea judeţeană a USR, acuzată de poliţie politică!

Este clar, USR Hunedoara merge mai departe, dar merge cu scandaluri. Astăzi, au apărut noi acuzaţii la adresa conducerii judeţene....

Bulina neagră, 5.02.2020

Mirel Liviu Sandu, cetăţean din judeţul Galaţi, rezident în Deva Pentru că, fiind condamnat de Judecătoria Deva la doi ani...

Anunt Finante 3

Închide