Comunitate

Cadastrare gratuită şi la Geoagiu

Magdalena Şerban

În mii de localităţi din ţara noastră se desfăşoară, în prezent, activitatea de cadastrare gratuită din cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), derulat de ANCPI, potrivit datelor publicate de autorităţi. Astfel, terenurile şi clădirile încă neînscrise în evidenţele oficiale urmează să fie cuprinse până în anul 2023. Şi oraşul Geoagiu se numără printre beneficiari, aflându-se în etapa a treia a lucrărilor.

„Din documentaţia aferentă celei de-a doua etape, circa 75 la sută se află în procedura de verificare, iar 25 la sută e în lucru. Dacă în cazul acesteia, valoarea contractului semnat cu OCPI Hunedoara a fost de 55.000 lei, fiind practicat un tarif de 50 de lei/parcelă, suma alocată pentru etapa cu numărul trei e de 130.217,91 lei, stabilindu-se o valoare tarifară de 68.07 lei/parcelă. Momentan, localităţile aparţinătoare în care se desfăşoară lucrările sunt Geoagiu, Cigmău, Gelmar şi Aurel Vlaicu. Nu am întâmpinat probleme legate de limitele teritoriale, iar în extravilan am avut zone cooperativizate. Ca peste tot, există şi unele diferenţe între scriptic şi faptic, dar tocmai acesta e rolul programului, de a le corecta şi a le suprapune situaţiei reale din teritoriu. Este un pas foarte important, pus la dispoziţie de statul român în mod gratuit pentru cetăţeni. Fără intabulare nu se pot elibera autorizaţiile de construire a unei case, a unui drum, a unei instalaţii de apă sau de electricitate şi nu se poate dezvolta infrastructura. Fiecare român are dreptul de a-şi intabula, gratuit, proprietatea. În fond, se va crea o evidenţă completă, esenţială pentru proprietari, vânzători sau cumpărători. Pe de altă parte, noi, ca administraţie publică, vom încasa bani la buget în urma plăţii impozitelor, conform măsurătorilor efectuate, şi vom putea accesa, în continuare, fonduri europene, reuşind să dezvoltăm infrastructura de orice fel. Per ansamblu, toţi cetăţenii au de câştigat, proprietarii putând beneficia nu numai de deschiderea gratuită a cărţilor funciare, ci şi de dezbaterea gratuită a succesiunilor”, a precizat Vasile Cărăguţ (foto), primarul oraşului Geoagiu.

Trebuie spus că PNCCF e finanţat din veniturile proprii ale ANCPI (peste patru miliarde de lei), dar şi din fonduri externe nerambursabile (în cuantum de peste 300 de milioane de euro). De asemenea, printre beneficiile demersului, la nivel individual, ANCPI plăteşte şi costurile succesiunilor ce se vor dezbate pentru suprafeţele înscrise .n registrul unic, în termen de doi ani de la data deschiderii cărţilor funciare pe numele proprietarilor decedaţi. În aceste condiţii, moştenitorii devin proprietari tabulari fără să mai plătească onorariul notarial şi fără să mai achite tariful de înscriere.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura