Cadastrare gratuită şi în comuna Vorţa

17 aprilie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

La ora actuală, în foarte multe localităţi din ţară se desfăşoară lucrări de cadastru, fără costuri pentru cetăţeni. Programul e implementat şi în comuna Vorţa.

„În primă fază nu am reuşit să găsim nici o firmă de topografie care să se arate interesată să preia lucrarea. Tariful era stabilit la 60 de lei de parcelă, dar mai nou, ţinându-se cont de gradul de înclinare a terenului, a ajuns la puţin peste 100 de lei. Aşa că o societate de profil a ales să ne facă măsurătorile şi să ne ajute cu executarea lucrărilor. Am început cu satul Visca. Nu a fost cooperativizat, iar populaţia nu prea deţine acte cadastrale, cel puţin în cazul terenurilor nici nu se pune problema ca lumea să aibă totul la zi. Ştiindu-se proprietar din moşi-strămoşi, pe linie de succesiune, nimeni nu şi-a pus problema că vine altcineva şi îi ia pământul de sub picioare. Oamenii respectă vechile legi, cele morale. Sunt convins că vor exista diferenţe între scriptic şi faptic, măsurătorile făcute cu mulţi ani în urmă fiind rudimentare. Acum există tehnologie, aparatură modernă, ceea ce conferă precizie. Sperăm însă să se rezolve amiabil şi cât mai repede. Oricum, e foarte bine că se pune ordine în documente şi în rândul proprietăţilor. Trebuia să se întâmple la un moment dat”, a spus Emil Radu Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.
Acesta a mai arătat că nici administraţia locală nu are cărţile funciare complete, nu toate proprietăţile fiind stipulate oficial, ci doar obiectivele modernizate din bani europeni, pe care condiţiile de eligibilitate le impuneau să fie cu acte în regulă. Dar odată cu lucrările la acest sector, vor intra în procedură şi păşunile şi căminul cultural din Visca. Titluri de proprietate s-au dat doar pe fondul silvic, însă unii au refuzat să le preia, considerând că nu corespund locurile atribuite prin amplasament. Prin urmare, încă mai sunt câteva de pus în posesie.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Elevii şi sportivii cu performanţe vor fi premiaţi de Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Hunedoara alocă peste 100.000 de lei pentru premierea elevilor şi sportivilor cu rezultate deosebite, dar şi a profesorilor...

Lupte libere: Alexandra Chiş, medaliată în Turcia

Tânăra sportivă Alexandra Chiş, legitimată la CSS Petroşani, pregătită de Gheorghe Răducu, a participat recent la un puternic concurs internaţional...

Juniorii de la ACS West Deva, locul 1 în seria a V-a

În ultima etapă a Seriei a V-a din Campionatul Naţional Futsal U19, echipa ACS West Deva a obţinut o nouă...

Închide