Bustul Meissen de la muzeul devean

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva prezintă un alt exponat virtual, în cadrul rubricii „Piese reprezentative din colecţiile MCDR Deva“. Exponatul de astăzi este o piesă aflată în Colecţia de Artă Decorativă a muzeului şi este prezentat de către dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf la Secţia Istorie şi Artă a instituţiei muzeale.
Bustul Meissen face parte din Colecţia de Artă Decorativă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Piesa nu este marcată, are înălţimea de 31,5 cm şi lăţimea de 20 cm, este realizată prin turnare din porţelan dur şi este glazurată cu smalţ gros. Pe scobitura de sub postamentul bustului se observă o porţiune ascuţită la pipăit, cu aspect de cremene, ceea ce conduce la concluzia că este realizată din pastă dură.
„Piesa de colecţie poate fi admirată în ambianţa creată special pentru expoziţia «Piese de ceramică fină de Batiz din patrimoniul muzeului devean» şi redă un personaj feminin din secolul al XIX-lea, pictat în culori pastelate. Figurina înfăţişează un bust de femeie tânără, cu obrajii bucălaţi, privire azurie, galeşă şi gură mică. Regăsim tonuri trandafirii pe obrajii îmbujoraţi, chipul fiind modelat cu mare delicateţe. De remarcat este deosebita fineţe a detaliului din surâsul graţios al figurii, măiestria artistului surprinzând acurateţea perlată a dinţilor. Pe cap poartă bonetă albastră, iar peste gulerul brodat în alb cu violet este reliefat un colier cu medalion. Articolele de îmbrăcăminte şi bijuteria de la gâtul personajului feminin sunt preţios realizate şi prezintă motive decorative pictate manual.
Porţelanul Meissen este primul porţelan manufacturat european. A fost produs la Meissen, la începutul secolului al XVIII-lea, printr-o metodă descoperită şi dezvoltată de chimistul şi inventatorul german Friedrich Böttger (1682-1719), care totodată a inventat porţelanul de Saxonia şi a înfiinţat manufactura de porţelan de Meissen“, arată dr. Diana Loredana Pantea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Grupul PPE susţine fermierii în depăşirea crizei provocate de pandemie

Pandemia de coronavirus a arătat cât de importantă este producţia locală de alimente, consideră Grupul Partidului Popular European (PPE) din

Deputatul Sorin Petru Marica, despre propunerea legislativă ce vine în sprijinul lucrătorilor sezonieri

Potrivit legislaţiei actuale, lucrătorii sezonieri nu pot primi indemnizaţie de şomaj, date fiind succesivele stări de urgenţă şi de alertă....

Tragedie pe șosea. Un bărbat mort și două tinere de 19 ani grav rănite!

    Un grav accident rutier a avut loc în această noapte, de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 00,30,

Închide