Comunitate

Bunila: Investiții pentru vremuri noi

Magdalena Șerban

Dezvoltarea comunelor depinde foarte mult de cât de gospodar și determinat este primarul lor. La Bunila, de exemplu, renumită pentru că a dat țării un mare rapsod, pe re­gretatul Drăgan Muntean, s-au făcut pro­gre­se considerabile în ce privește moder­ni­zarea zonei, însă fără alterarea tradițiilor și a specificului local.

Pe axă guvernamentală și fonduri de mediu
„Avem un buget mic, dar nu vrem doar să funcționăm, să supraviețuim, ci să lăsăm ceva în urma noastră. Ne agățăm de orice linie de finanțare ca să dobândim resurse materiale pentru a demara noi obiective. Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny am depus trei proiecte ce urmăresc moderni­za­rea drumului comunal DC 111 (Bunila-Alun), pre­cum și mai multe ulițe din satele apar­ți­nă­tare. E nevoie de asfaltare și rigole de scur­gere. Suntem în secolul în care se discută de mașini electrice, dar am rămas în urmă cu drumurile. Infrastructura nu e peste tot una bună. Încă există drumuri pietruite și chiar de pământ. Trebuie rezolvată această corigență. Și nu avem cum altfel decât cu bani atrași de la UE sau prin liniile guvernamentale. Cu fon­duri de mediu am vrea să implementăm efici­entizarea energetică a dispensarului uman din Cernișoara Florese și a căminului cultural din Vadul Dobrii. Estimativ, consumul, respectiv costurile cu încălzirea s-ar reduce foarte mult, chiar la jumate. Lemnul de foc are un preț din ce în ce mai piperat și se anunță o criză în ur­mă­torii ani. Iar pentru că se pare că localitățile care nu au realizate stații de încărcare elec­trică nu vor primi nici microbuze, nu vrem să plece trenul din gară fără să ne exploatăm aceas­tă șansă. Avem în lucru și vom depune documentația pentru a solicita finanțare pentru două stații de încărcare electrică. Am prevăzut una la Bunila și alta la Cernișoara Florese. Ne-am putea numi binecuvântați dacă vor fi declarate toate proiectele eligibile și vor fi susținute financiar pentru a fi puse în practică” a precizat Romulus Stroia (foto), primarul din Bunila.

Dezvoltare turistică, prin PNRR
Pe de altă parte, în contextul în care pentru România, peste șase miliarde de euro vor fi dis­ponibili doar anul acesta prin Planul Na­ţio­nal de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bani care vor sprijini implementarea până în 2026 a unor reforme şi investiţii cruciale în domenii cheie, precum energie verde, infrastructură, sănătate, administraţie publică sau digi­ta­li­za­re, reprezentanții conducerii din Bunila au două cerințe principale. “Ne încadrăm pentru achiziționarea unui microbuz electric și pentru amenajarea unor piste de biciclete. Zona noas­tră este una care permite dezvoltarea turis­mului, itinerariile pentru drumeții sau ciclism implicând și comunele vecine. Însă ce ține strict de noi, facem. Pe timp de vară este ideală o incursiune în natură. Poate în viitorul apropiat, printr-un efort comun, vom organiza mici competiții. Cumva, pe lângă patrimoniu cultural cu care ne mândrim și pentru care suntem deja recunoscuți, trebuie să punem în valoare și peisajele dăruite de Dumnezeu”, a încheiat edilul. De amintit că, în total, prin PNRR vor fi șapte linii de finanțare, lansate la 1 martie, iar proiectele vor putea fi depuse începând cu 1 aprilie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura