Politica si administratie

Anamaria Gavrilă, deputat independent de Hunedoara: Statul român are obligația să îi protejeze pe românii din Ucraina

Domnule Președinte Iohannis,
Domnule Prim-Ministru Ciucă,

În momentul în care România a con­dam­nat recunoașterea de către Federația Rusă a regiunilor Donetsk și Luhansk, așteptările pe care le aveam de la dumneavoastră ar fi fost să anunțați, simultan, un program amplu de protejare a celor 500.000 de români din Ucraina.
Privim cu îngrijorare spre evoluțiile din Ucraina și ne bucurăm, în acest context, că România este membră NATO, este mem­bră a Uniunii Europene și are un parteneriat strategic solid cu SUA. Însă, pe lângă apărarea propriului teritoriu, avem obligația de a-i apăra pe români oriunde s-ar afla aceștia.
Am vorbit cu mai mulți români din Ucraina în ultimele zile și mă doare sufletul să constat că aceștia au sentimentul că au fost abandonați de statul român.
Avem obligații de sânge față de frații noștri români din Ucraina, angrenați într-un răboi pe care nu și-l doresc, în ciocnirea dintre civiliația occidentală și cea rusă. Oamenii aceștia trebuie să aibă siguranța că nu sunt lăsați pe cont propriu, că nu sunt abandonați, că statul român îi ajută și îi protejează.

Concret, cer actualei Puteri:
1. Să monitorizeze situația de securitate, economică și socială a românilor din Ucraina, nu doar a situației generale din Ucraina, pentru a pregăti un răspuns urgent și adecvat pentru români în fața noilor amenințări.
2. Să creeze mecanisme instituționale de legătură cu comunitățile românești din Ucraina și să trimită ajutoare umanitare țintite către aceste comunități, acolo unde situația impune acest tip de intervenție
3. Să îmbunătățească mecanismele de acordare a cetățeniei române pentru ro­mânii din Ucraina
4. În situația în care mediul de securitate se deteriorează, să ofere cu prioritate ro­mânilor din Ucraina posibilitatea de a se re­fugia în țara noastră și să le creeze condiții de viață identice cu cele ale românilor care trăiesc astăzi în România.
Pentru statul român, nu trebuie să existe români de rangul întâi și de rangul doi. Într-un război, nu avem voie să îi abandonăm pe frații noștri români pe câmpul de luptă. Este foarte bine că, în chestiunea Ucrainei, sun­tem solidari cu NATO și UE, dar, în același timp trebuie să fim solidari și cu românii din Ucraina cărora le bate războiul la ușă.

Deputat Anamaria Gavrilă
Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura