Bulzeştii de Sus: şcoala primară, lăsată să trăiască

Magdalena Şerban

Şcoala va începe şi pentru cei câţiva elevi din comuna Bulzeştii de Sus, deşi singura unitate de învăţământ de pe plan local a fost la un pas de a fi închisă. Condiţiile rămân însă la fel de aspre, neexistând microbuz care să le asigure copiilor deplasarea.
Iarnă sau vară, copilaşii care strâng din dinţi pentru a nu abandona şcoala fac naveta câte trei-patru ore ca să vină de pe deal. Pe unii, mai norocoşi, îi ia învăţătorul cu maşina personală, când ajung la drumul principal, dar ceilalţi merg doar pe jos, toată distanţa. Însă şi aşa, din pricina faptului că e depăşit cu mult costul per elev, încă se simte pericolul ca pe şcoală să fie pus lacătul.
„În 2017 s-a pus problema desfiinţării acestei şcoli primare care momentan mai e frecventată de cinci copii. Grădiniţă nu avem deloc, iar cei de nivel gimnazial se chinuie cum pot ei, ca să poată să ajungă în Brad şi să urmeze cursurile. Am avut un microbuz ce le asigura transportul, dar vine la noi în comună doar joia. Aşa că fiecare se descurcă după cum poate. Vă daţi seama, copil în clasa a V-a e nevoit să stea prin gară pe la Brad sau prin gazdă, ca să poată să beneficieze de ceea ce alţii au fără efort. Nu ne permitem, ca administraţie locală, să achiziţionăm noi un microbuz şi să acoperim toate costurile cu combustibilul şi întreţinerea. Discutăm să eliminăm abandonul şcolar, dar închidem şcolile şi scoatem transportul şcolar. Cine să ne mai înţeleagă? Mergem mai departe, ce să facem. Bine că ne-a mai rămas măcar o şcoală. Orice comunitate trăieşte prin copiii săi, ei dictează viitorul. Să-i laşi fără educaţie e strigător la cer. Nu ne mai dezvoltăm niciodată în ritmul acesta“, a afirmat Mirel Suba (foto), primarul din Bulzeştii de Sus.
Mai trebuie adăugat că singurul dascăl din Bulzeştii de Sus, Acxente Leucian (foto mic), pentru grija pe care le-o poartă elevilor săi, a fost decorat în 2014 de preşedintele României cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ“ în grad de cavaler.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.