Bulzeştii de Sus: noi proiecte pentru modernizare

Magdalena Şerban

După ce a finalizat cu bine două mari investiţii, primarul din Bulzeştii de Sus, Mirel Ion Suba (foto), are în plan depunerea a încă două proiecte menite să dezvolte infra­struc­tura locală. Cum visteria proprie este săracă, se orientează să facă rost de finanţare fie de la UE, fie pe axă guvernamentală. Pe de altă parte, începerea şcolii nu a pus probleme.
Legat de noul an şcolar, nu sunt impe­dimente în respectarea distanţării, deoarece singura unitatea de învăţământ aflată în satul principal e frecventată doar de şase copii din ciclul primar. Administraţia publică asigură combustibilul necesar transportului zilnic al acestora, iar dascălul de aici a primit o maşină, ca ajutor. Cei mici au asigurate măşti sanitare şi dezinfectanţi. Necazul va fi însă în cazul în care se va trece la cursuri exclusiv online, deoarece nu doar că nu există tablete electronice de care să se folosească aceşti copii, ci conexiunea la Internet este aproape imposibil de susţinut.
„Am făcut toate demersurile omeneşti posi­bile la toate instituţiile abilitate să ne rezolve acest aspect, dar deocamdată există doar la primărie conexiune prin fibră optică pentru care plătim un abonamant lunar de stă soarele în loc, iar dacă cineva din co­mună vrea să-şi bage Internet, îl costă 80 de euro pe lună (persoană juridică). Vom vedea cum ne descurcăm. Ce ne bucură e că am reuşit să ducem la bun sfârşit modernizarea unui drum comunal din satul Giurgeşti, in­vestiţia fiind câştigată din bani guverna­mentali, prin Programul Naţional de Dez­voltare Locală (PNDL II), precum şi moder­nizarea lui DC6, pe traseul: Bulzeştii de Jos – Grohot-Tomnatec, materializat din aceeaşi sursă de finanţare. Avem făcute studii de fezabilitate pentru modernizarea prin asfal­tare a încă două drumuri (Stănculeşti şi Valea Găinii), iar când va fi lansat PNDL III, vom fi pe poziţie pentru a solicita finanţare. Sunt drumuri comunale ce duc la sate, iar în momentul de faţă sunt pietruite. Ce ne supără foarte tare e că aveam o continuare la proiectul câştigat prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Zarandului referitor la înfiinţarea unui centru social de zi (70.000 de euro) pentru persoane vârstnice. Acesta e în valoare de un milion de euro şi nu eram sin­gurii beneficiari, ci aveam alături comunele din Ţara Zarandului, însă doi consilieri locali din partea PNL s-au opus cu vehemenţă implementării. Nu îi înţeleg, însă cert este că era vital pentru noi, deoarece mă repet că nu putem visa la fonduri europene, din cauza numărului mic de locuitori. Demersul viza mai multe paliere precum modernizare locuinţe din rândul comunităţii acolo unde e mare nevoie, organizarea unor cursuri pentru tineri în vederea deschiderii unor afaceri etc. Se urmărea sprijinirea laturii sociale, cu precădere. Acum, din cauza celor două voturi negative, ne-am luat adio de la o mare bucurie pentru cetăţeni. Era o şansă la un pas înainte”, a declarat Mirel Ion Suba, primarul comunei Bulzeştii de Sus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare