Bugetul României, bazat pe investiţii publice

Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 a fost adoptat de Guvernul României şi trimis Parlamentului pentru aprobare

 

Bugetul României pentru acest an aşează economia românească pe principii liberale: investiţii, reforme şi creştere economică.
Investiţiile publice ajung la un nou record istoric: 5,5 % din PIB, însemnând 61,4 miliarde lei, mai mari cu 8,3 miliarde lei faţă de execuţia bugetară din 2020.
Premierul Florin Cîţu a construit acest buget astfel încât saltul spre dezvoltarea României să fie făcut prin investiţii masive, motorul generator de bunăstare reală pentru întreaga societate. Investiţiile cresc nivelul de trai, gradul de civilizaţie al unei ţări şi sporesc şansa ca fiecare persoană să se poată realiza în viaţă prin propria muncă.
Investiţiile masive şi susţinerea econo­miei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze şi să profesionalizeze aparatul de stat.
Prin acest buget, continuăm astfel, şi am­pli­ficăm, ce am început şi a dat deja rezul­tate în 2020: cea mai mare creştere eco­nomică pe trimestrul IV din UE, 5,3%, după o creştere de 5,65% în trimestrul III.
Continuăm ce am început pentru a avea creşteri economice sănătoase, din ce în ce mai mari, anul acesta, în 2022 şi 2023.
De asemenea, este de reţinut că în 2020, din cele 53,2 miliarde lei investite, 46% au fost făcute cu fonduri europene.
În acelaşi timp, comparativ cu 2019, auto­rităţile locale au realizat în 2020, sub gu­ver­narea PNL, o creştere cu 64,6% a inves­tiţiilor din fonduri europene.
Sub guvernarea PNL, absorbţia de fonduri europene a crescut de la 25,2% (la mo­men­tul preluării guvernării) la 43,6% în 2020 (cu 4 miliarde euro) – înregistrând cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor euro­pene de la momentul integrării în Uniunea Europeană.
Pentru anul 2021, avem un buget echi­librat, credibil, recunoscut de partenerii in­ter­naţionali, construit în jurul investiţiilor.

Vasilică Potecă, senator PNL de Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare