Publicitate

Bugetul pentru călătorie – 5 cheltuieli pe care le poți omite

Organizarea unei călătorii nu este niciodată atât de simplă pe cât pare. Indiferent că vorbim de vacanță sau diferite deplasări în scop personal ori profesional, sunt o mulțime de lucruri cărora trebuie să le acorzi atenție. De regulă, majoritatea oamenilor își planifică bugetul pentru cazare, mâncare, bilete de avion sau combustibil pentru mașină. Dacă vorbim de o călătorie turistică, pot fi adăugate cheltuielile pentru vizitarea obiectivelor și achiziția unor suveniruri. Totuși, există și costuri auxiliare pe care nu le luăm în calcul. Chiar dacă plecăm cu ceva bani în plus, sunt situații în care cheltuielile suplimentare pot majora cu până la 10% bugetul inițial, de aceea este important să acordăm atenție tuturor situațiilor pentru a evita surprizele neplăcute. Iată câteva dintre costurile pe care le poți omite:

1.   Costurile cu deplasarea de la/către aeroport

Atunci când alegi să zbori cu avionul, de obicei îți rezervi biletele cu ceva timp înainte și uiți să treci pe listă cheltuielile pentru deplasarea către și de la aeroport. Dacă ești din dintr-o zonă mai îndepărtată, vei fi nevoit să parcurgi kilometri întregi pentru a ajunge la aeroport. Același lucru te va aștepta și atunci când te întorci acasă, fapt pentru care trebuie să iei în calcul un traseu dus-întors. În anumite situații, și când ajungi la destinație s-ar putea să ai parte de același lucru. Companiile low-cost nu aterizează pe aeroporturile mari, iar distanțele dintre aeroport și hotel pot varia între 30-80 de kilometri. Practic, pe lângă biletul de avion, acesta este cel mai important lucru de luat în considerare atunci când pleci în călătorie.

2. Costurile cu popasurile (în cazul călătoriei cu mașina)

Mulți oameni preferă să plece în excursie cu mașina personală pentru a opri unde vor și când vor. Este vorba de mai mult confort, atât în ceea ce privește programul, cât și căratul bagajelor. Dezavantajul unui drum lung ar putea fi tocmai faptul că este nevoie de opriri mai dese. Asta înseamnă costuri în plus pentru parcări, mâncare sau cazare. Dacă destinația aleasă este destul de departe, ar putea fi nevoie să rămâi peste noapte la un hotel pentru reîncărcarea bateriilor. În cazul în care ai șansa de a vizita mai multe orașe și obiective turistice, bugetul călătoriei s-ar putea majora cu cheltuieli pentru combustibil suplimentar, taxe pentru intrări, cafea sau mese în plus. Probabil că nimeni nu face calculul acestor costuri, însă adunate la dus și la întors, înseamnă mai mult ai planificat atunci când ai plecat de acasă.

3. Alte taxe sau impozite din țara respectivă

Ar fi bine ca înainte de a porni la drum, să știi care sunt condițiile pentru a vizita destinația aleasă. Indiferent dacă mergi cu mașina sau cu avionul, în anumite zone sunt taxe pe care trebuie să le achiți la hotel, ca de exemplu taxa de oraș. Cu siguranță nu acorzi atenție acestor costuri, dar poți plăti lejer câțiva euro de persoană, depinde de țară. Vignetele, taxele pentru autostradă ori pod, costuri pentru a traversa cu bacul sau altele asemănătoare se adaugă cu ușurință bugetului tău.De exemplu, în Veneția, turiștii achită în prezent 1.5 euro/persoană pentru a intra în oraș, iar autoritățile vor să dubleze suma. În țări din afara Europei, de pildă Republica Dominicană, se achită taxe la intrarea și ieșirea din țară, respectiv 12 și 20 de dolari.

4. Transportul local în orașele pe care le vizitezi

Când ești în vacanță, îți dorești să vizitezi cât mai multe locuri și să te bucuri de tot ceea ce se poate. Dacă nu ai propria mașină și nici nu ai închiriat vreun autovehicul, te vei deplasa cu transportul local. Este indicat să treci pe lista de cheltuieli și deplasările cu autobuzul, metroul sau taxiul. Câteva plimbări pe zi, pe parcursul șederii într-un anumit oraș, ar putea însemna costuri destul de mari. În aproape toate orașele din Europa, costul unei călătorii cu autobuzul sau metroul este de aproximativ 1.5 euro. Pentru un city-break de trei zile, cu două sau trei plimbări zilnice de persoană, am spune că rezultă o sumă destul de importantă.

5. Costuri suplimentare cu transportul bagajelor

Aceste costuri sunt mai degrabă asociate călătoriei cu avionul. Companiile aeriene low-cost permit doar bagaje de mână în prețul biletului, iar dacă ai nevoie de mai mult plătești în plus. Companiile de linie oferă și bagaj de cală, dar este și o limită cu privire la greutate și dimensiune. Dacă nu te încadrezi în bagajul impus la plecare, cu siguranță nu o vei face nici la întoarcere. Asta înseamnă că va trebui să achiți poate chiar și câteva zeci de euro, bani pe care mai mult ca sigur nu i-ai luat în calcul când îți făceai bagajele.

Cele mai multe costuri pentru o călătorie sunt mai mult decât evidente, dar pot apărea situații pe care nu le-ai luat în considerare. Dacă suma planificată îți dă peste cap planurile, ai la dispoziție credite și împrumuturi rapide aici, pentru că uneori poate fi dificil să ții cont de toate cheltuielile, mai ales când pleci într-o vacanță de relaxare.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura