Bugetul comunei Zam, la limita unei existenţe decente

16 februarie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban04 Sorin Nistor primar Zam 9 (1)

Din punct de vedere bugetar, primarul din Zam, Sorin Nistor (foto), crede că în anul curent, administraţia locală nici nu va trăi la cote înalte, dar nici nu va fi îngropată în datorii.
„Banii pentru investiţii reprezintă marea noastră doleanţă, nerămânându-ne prea mulţi. Comparativ cu 2014, alocările bugetare sunt cam la fel, putându-le considera acceptabile pentru funcţionarea primăriei. Nu suntem în situaţia în care să ne plângem că nu vom avea bani de salarii, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap sau iluminat public, de exemplu. Dar nici nu putem afirma că vom reuşi să continuăm investiţiile demarate în anii precedenţi”, a arătat primarul Sorin Nistor.
Acesta a făcut referire la modernizarea unui drum comunal pe o porţiune de 11,8 kilometri (DC 163), care tranzitează satele Zam, Cerbia, Pogăneşti, Micăneşti şi Almaş-Sălişte. Investiţia a fost începută în 2008, din fonduri proprii şi apoi a fost cuprinsă într-o finanţare guvernamentală. Banii însă nu au mai venit de la Guvern, din 2013. Valoarea totală a lucrărilor este de 10.500.000 de lei, până în momentul actual fiind modernizaţi doar 5,5 kilometri.
„Chiar dacă nu ni se alocau bani, am fi încercat să continuăm modernizarea drumului, din bugetul propriu. Dar nu avem de unde. Tot din visteria comunală mai e în discuţie reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din Zam, o investiţie în valoare totală de 1.250.000 lei, din care s-au achitat  850.000 de lei pentru lucrări efectuate. E un contract multianual, dar din lipsa fondurilor locale nu s-a reuşit finalizarea lui. Dealtfel, toate căminele noastre culturale  necesită reparaţii, iar străzile, drumurile comunale şi cele agricole, la fel. Neavând fondurile necesare, nu am putut să le cuprindem într-un plan de dezvoltare, bugetul local nepermiţându-ne să facem astfel de alocări”, a adăugat primarul Nistor. Acesta a mai precizat că în ciuda curelei strânse, în 2015 s-au prevăzut sumele necesare întocmirii de proiecte şi studii de fezabilitate, în vederea accesării unor axe guvernamentale sau europene, menite să susţină implementarea investiţiilor pe care conducerea primăriei le vizează.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
România are cele mai bune performanţe în utilizarea numărului unic 112

România este una dintre puţinele ţări membre ale Uniunii Europene în care 112 este număr unic de urgenţă.

Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare!

     Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pronunţat astăzi sentinţa definitivă în dosarul de corupţie al Monicăi Iacob...

Din Sarmizegetusa, numai veşti bune

Vin veşti bune dinspre comuna Sarmizegetusa. Previziunile financiare din 2015 se află aproximativ pe acelaşi palier valoric cu bugetul înregistrat...

Închide