ComunitatePolitica si administratie

Bretea Română: De ieri, visul s-a transformat în realitate. S-a predat amplasamentul și au început lucrările la rețeaua de gaz metan

Magdalena Șerban

În prezența reprezentanților cons­truc­torului, ai autorității contractante, a dirigintelui de șantier, a pro­iec­ta­n­tului și ai instituțiilor care au emis avi­zele necesare, conform cadrului legal, ieri, s-a predat amplasamentul pentru introducerea rețelei de gaz în comuna Bretea Română. Este unul dintre cele mai semnificative proiecte ale ad­mi­nis­trației publice locale, în baza aces­tui program investițional pentru care s-a câștigat o finanțare considerabilă reușindu-se extinderea facilităților crea­te populației, prin dezvoltarea unei utilități moderne, menită să a­ducă mult confort în viața de zi cu zi.

9 șantiere în lucru!
„Am făcut mari pași înainte pentru mo­dernizarea comunei Bretea Română. Nu demult, am semnat cu SC HABAU SRL, contractul de execuție a lucrărilor pentru înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în comuna noastră. Acest moment reprezintă o continuare firească a demersurilor administrației locale, după ce, la sfârșitul lunii ianuarie 2024, am semnat contractul de finan­țare prin Programul Național de In­ves­tiții Anghel Saligny, în valoare de peste 35 de milioane de lei. De ieri, când am predat amplasamentul, au început efec­tiv lucrările, ajungând să transformăm acest proiect într-o realitate care va aduce beneficii pentru fiecare gospo­dărie. Este un moment deosebit pentru Bretea Română și vă asigur că vom face tot ce este necesar pentru a finaliza cu succes munca în teren. Ca număr est­imat de gospodării beneficiare ar fi 1.538. Rețeaua are aproximativ 58 de kilometri și cuprinde toate satele apar­ținătoare (Bățălar, Bercu, Bretea Română, Bretea Streiului, Covragiu, Gânțaga, Ocolișul Mare, Ruși, Măceu, Vâlceluța, Vâlcele, Vâlcelele Bune și Plopi). Este un demers care va deservi nu doar generațiile actuale, ci și cele viitoare. Implementarea lui este pe lista reușitelor noastre administrative”, a precizat Gruia Răzvan Ionescu (foto), pri­marul din Bretea Română. De altfel, trebuie menționat că la ora actuală, aici sunt nu mai puțin de 9 șantiere în lucru (toate din fonduri nerambursabile atra­se de conducerea locală), pe diferite pa­liere și pentru diferite obiective precum școli, cămine culturale, grădiniță, gaz me­tan, canalizare, CAV și drumuri agri­cole.

Au câștigat cei mai buni!
De amintit că axa guvernamentală „Anghel Saligny” a fost asociată cu con­tinuarea vechiului Program Național de Dezvoltare Locală, programele de finan­țare PNDL 1 și 2 fiind materializate pe parcursul ultimului deceniu și jumă­tate. Acum, sumele alocate pentru lo­ca­litățile hunedorene vor duce la rea­li­zarea a 157 de obiective și reprezintă cea mai mare finanțare dată de exe­cutiv, județului nostru. Ceea ce e de re­marcat în mod special e că prin această filieră guvernamentală, 10 miliarde de euro sunt destinate mediului rural. Po­trivit cifrelor alocate de către MDLPA, 30 de miliarde de lei sunt prevăzute pen­tru proiectele de drumuri şi poduri, iar 22,5 de miliarde lei pentru cele de apă şi canalizare. Media alocării e de 1,25 miliarde de lei pe judeţ. Bretea Română s-a numărat printre primăriile câștigătoare, în ciuda faptului că lupta a fost una aprigă. De ce? Doarece la nivel național s-au solicitat finanțări totale de peste 137 miliarde lei, cu toate că bu­getul schemei se ridică la numai 65,5 de miliarde lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura