Politica si administratie

Brãdenii ameninţã cã ies în stradã, pentru şcolile lor

Nicolle Ebner

Consiliul Local Brad a dat un „aviz negativ” propunerii Inspectoratului Şcolar al judeţului (IŞJ) Hunedoara de a comasa cele două şcoli gimnaziale cu Liceul „Avram Iancu”, în vederea înfiinţării unei singure unităţi şcolare cu personalitate juridică în Brad. Ba mai mult, dascălii şi părinţii ameninţă că vor ieşi în stradă, dacă se fac presiuni pentru schimbarea reţelei şcolare din municipiu.

Consiliul Local Brad spune „nu” comasării

Adresa IŞJ Hunedoara privind comasarea şcolilor gimnaziale „Horea, Cloşca şi Crişan” şi „Mircea Sântimbreanu”, sub umbrela Colegiului Naţional „Avram Iancu” ca singură unitate de învăţământ cu personalitate juridică, a fost analizată în Consiliul Local Brad, la sfârşitul săptămânii trecute. Aleşii locali nu au fost de acord cu structura unităţii şcolare stabilită de IŞJ Hunedoara şi, în consecinţă, au dat un aviz negativ propunerii de comasare. Consilierii susţin că prin desfiinţarea celor două şcoli se încalcă instrucţiunile anexe la Ordinul nr. 3064/2010, care stipulează că înfiinţarea unităţilor şcolare cu personalitate juridică se poate realiza pentru un efectiv de 200 de elevi şi 100 de preşcolari. Or, „Mircea Sântimbreanu” are 565 elevi, iar „Horea Cloşca şi Crişan”, 640 elevi. Administraţia publică locală consideră că noua structură propusă de IŞJ Hunedoara este un adevărat atentat la calitatea actului de învăţământ din municipiul Brad.

Liderii de sindicat nu sunt de acord cu centralizarea

Liderii sindicali din cele două şcoli gimnaziale vizate sunt mai vehemenţi în afirmaţii, îndeosebi Florina Ţendea, de la şcoala „Horea, Cloşca şi Crişan”. „Adevărata problemă este la liceu, care are mai puţini elevi decât noi. Or, desfiinţarea noastră înseamnă salvarea liceului. Nu este justificat să ne „înghită” alţii, eventual, să se unifice alţii cu noi. Am făcut un memoriu, pe care l-am adresat IŞJ şi Ministerului, prin care cerem să rămânem în aceeaşi structură. Avem şi argumente în acest sens”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, liderul sindicatului din cadrul Şcolii Generale „Horea, Cloşca şi Crişan” din Brad. Sursa mai sus citată menţionează că tensiunea este din ce în ce mai mare în rândul cadrelor didactice şi a părinţilor, aceştia ameninţând că, dacă nu se vor păstra cele trei unităţi şcolare în municipiul Brad, vor protesta în stradă. „Şi noi am dat un vot negativ propunerii de comasare cu Colegiul Naţional „Avram Iancu”. Nu înţelegem propunerea aceasta de centralizare, în condiţiile în care, până acum, am făcut tot posibilul să descentralizăm sistemul. Am solicitat o analiză punctuală a situaţiei din Brad”, a declarat şi Ionel Coza, liderul sindicatului din Şcoala Generală „Mircea Sântimbreanu”.

Aleşii locali vor la masa negocierilor cu IŞJ

O comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Local Brad, ai celor două şcoli gimnaziale, cât şi din liderii de sindicat, solicită o întrevedere cu conducerea IŞJ Hunedoara, pentru susţinerea cauzei. „Bineînţeles că voi discuta cu delegaţii comunităţii din Brad, vom analiza motivele pro şi contra, inclusiv faptul că, prin propunerea făcută de noi, nu au nimic de pierdut”, a declarat Alexandru Lăutaru, inspectorul general şcolar.

One thought on “Brãdenii ameninţã cã ies în stradã, pentru şcolile lor

  • Unde s-a ajuns…..felicitari Consiuliului Brad si oamenilor din Brad.Nu va lasati la miticii Deveni si mai ales la cei din capitala.
    Ei vor sa va inghita dar stiu ca motii sunt pe pozitie si nu vor pierde.e atata nesimtire la ISJ Hunedoara?N-ati reusit cu Liceul Traian si cel pedagogic din Deva si acum atacati bradul?RUSINE !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura