Box, pe baza profilului psihologic

Ciprian Marinuţ

Cei mai de perspectivă pugilişti hunedoreni, Xenia Jorneac şi James Chereji (foto), se vor pregăti pe criterii şi mai… ştiinţifice în anul 2012. Planul lor de antrenamente va ţine cont de acum şi de profilul psihologic „creionat” de specialiştii de la Centrul Naţional de Medicină Sportivă.

Ştiinţa sportului
Descoperirile ştiinţifice şi progresul tehnologic îşi pun amprenta pe toate segmentele vieţii, iar sportul, ca parte a umanităţii, beneficiază şi el de inovaţiile ştiinţei şi progresează odată cu diversele descoperiri.

Talent, talent, dar trebuie şi cap
Sportivii români au pierdut multe medalii în ultima perioadă, întrucât nu au putut compensa doar prin talent şi muncă titanică ceea ce acumulează adversarii prin ştiinţă. Cu o pregătire bazată doar pe clasica teorie a antrenamentului sportiv ori pe intuiţia şi experienţa antrenorilor, fără programe ori tehnologii de top, românii au rămas destul de departe de podiumurile internaţionale, la multe competiţii şi multe sporturi. Găsindu-şi parcă mintea de pe urmă, mai marii sportului au început să facă apel la ştiinţă pentru pregătirea loturilor naţionale ori olimpice.
De aceşti primi paşi „româneşti” în domeniu, beneficiază şi doi pugilişti legitimaţi la CSŞ Hunedoara-CS Constructorul Hunedoara. Xenia Jorneac (locul 8 în topul naţional pe 2011, după bronzul cucerit la Europene şi locul 5 de la C.M.) şi James Chereji (dublu medaliat la C.E. în 2009 şi 2010) au participat, în luna decembrie a anului trecut, la un stagiu de pregătire în Centrul Olimpic de la Izvorani. Pe lângă cele două antrenamente zilnice, cei doi au avut întâlniri şi cu psihologi de la Centrul Naţional de Medicină Sportivă. Specialiştii au „creionat” profilul psihologic al celor doi şi au predat fişele antrenorului Ilie Captari, pentru ca acesta să se ghideze după ele la stabilirea programului de pregătire.

Disciplinaţi, dar greu de motivat
Antrenorul Ilie Captari susţine că fişele psihologice ale celor doi pugilişti îl vor ajuta la stabilirea programelor de pregătire. „Din fişa psihologică a Xeniei, rezultă că e disciplinată şi tenace, întrucât va răspunde pozitiv la solicitări şi se va supune regulilor impuse de pregătire. Xenia are însă uneori şi o atitudine apatică faţă de antrenamente şi competiţii, astfel că are nevoie de repere clare pentru a-şi stabili planul de bătaie şi trebuie ajutată să înţeleagă necesitatea urmării unui plan de pregătire structurat pe etape. Profilul psihologic al lui James arată că el e stăpân pe competenţele sale, dar că vrea mereu să-şi îmbunătăţească bagajul de cunoştinţe şi deprinderi. Având această genă a perfecţionismului, James trebuie dirijat spre diversificarea sarcinilor de pregătire. În plus, pentru că e oarecum introvertit şi încăpăţânat, are nevoie de o comunicare atentă cu el, pentru motivare şi răsplată”, a spus Ilie Captari.
În august 2012, James Chereji va participa la Campionatele Mondiale de tineret, iar Xenia Journeac, la numeroase competiţii internaţionale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.