Comunitate

Botezul Domnului primit în casele hunedorenilor

 04 boboteaza
Nicoleta Popa
 
Imediat după Anul Nou, preoţii hunedoreni au început să meargă din casă în casă cu Botezul Domnului. Aceştia spun că oamenii i-au aşteptat cu uşile deschise.
„Am simţit din partea oamenilor o deschidere incredibilă spre a-l primi pe preot, şi îndeosebi, pe Dumnezeu, în intimitatea lor. Aceştia au văzut astfel că Dumnezeu este alături de ei în anul care începe. În casele noastre, Sfânta Treime este adusă de preotul care merge cu crucea, sfinţind casele tuturor şi mărturisind credinţa în Sfânta Treime,” a spus preotul Marius Ghidarcea.

Apa sfinţită are puteri miraculoase
În fiecare an, în 6 ianuarie, ortodocşii sărbătoresc Botezul Domnului, sau, cum se spune în popor, Boboteaza. Această sărbătoare, alături de Sfântul Ion, care se celebrează pe 7 ianuarie, este fără doar şi poate foarte importantă şi finalizează ciclul sărbătorilor de iarnă. „În ziua de Bobotează, după oficierea Sfintei Liturghii, are loc slujba de sfinţire a apei. Apa sfinţită se consumă timp de o săptămână, dimineaţa, pe nemâncate. Apa se sfinţeşte datorită rugăciunilor pe care le rosteşte preotul, şi nu din cauza busuiocului sau a crucii”, a mai adăugat preotul Marius Ghidarcea.
Totodată, se crede că apa sfinţită în biserici în ziua de Bobotează are puteri miraculoase, rămânând nestricată şi neîntinată tot anul. În vreme de necaz, supărare sau frică mare, această apă, cunoscută sub numele de agheasmă, băută pe stomacul gol, acţionează precum un talisman, ţinând neplăcerile deoparte, limpezind minţile şi aducând liniştea în suflet.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura