Bonnie şi Clyde ai Estului ar putea fi condamnaţi la sfârşitul acestei luni

Adriana Năstase
Magistraţii Tribunalului Hunedoara decid soarta cuplului româno-maghiar de asasini, numit şi Echipa Morţii sau „Bonnie şi Clyde ai Estului”, scrie Adevărul.ro. Tribunalul Hune­doa­ra a amânat, pentru a doua oară, pronun­ţa­rea sentinţei în dosarul cuplului româno-ma­ghiar acuzat că a comis mai multe jafuri ar­mate în anii 2000 în România.

A supravieţuit miraculous
Magistraţii ar putea da sentinţa în acest dosar în 28 aprilie. Şandor Varga şi Emese Turi au fost arestaţi şi condamnaţi între timp în Ungaria pentru patru crime şi trei jafuri armate, comise pe teritoriul ungar.
În 2018, Şandor Varga a primit 15 ani de în­chisoare, iar fosta sa parteneră, de etnie ma­ghiară, a fost condamnată la şapte ani şi şase luni de închisoare, în dosarul judecat la Tribu­na­lul Hunedoara, însă au contestat sentinţa, iar un an mai târziu, Curtea de Apel Alba Iulia a retrimis dosarul la Tribunalul Hunedoara, pen­tru rejudecarea cauzei.
Cei doi, supranumiţi „Bonnie şi Clyde ai Estului”, au fost acuzaţi de comiterea, în anul 2007, a patru jafuri armate în România, cel mai sângeros dintre ele fiind în Hunedoara. Po­trivit anchetatorilor, în decurs de câteva luni în 2007, Şandor şi Turi au comis patru jafuri armate la case de schimb valutar şi de amanet din Codlea, Hunedoara, Oradea şi Pecica. Cea mai gravă faptă a avut loc în 17 decembrie 2007, când cuplul criminal a jefuit o casă de amanet din Hunedoara şi a împuşcat-o pe casieră în cap, furând o geantă cu bijuterii din aur. Angajata a supravieţuit miraculos glonţului tras de la mică distanţă, care i-a pătruns prin zona urechii şi a ieşit prin tâmplă. După jaf, Şandor Varga şi Emese Turi au dispărut, iar anchetatorii români nu au reuşit să dea de urma lor, până în 2012, când au fost capturaţi de autorităţile ungare.

Echipa morţii, capturată în Ungaria
În ţara vecină, cei doi au fost consideraţi „o echipă a morţii“ de către organele judiciare. Potrivit anchetatorilor maghiari, Varga a fost ucigaş plătit, iar în timpul jafurilor comise nu avea milă pentru a cruţa viaţa victimelor. A fost cazul unei familii de vietnamezi pe care cei doi au ucis-o pentru bani, deghizându-se în poliţişti şi urmărindu-le maşina până la marginea unei păduri. Acolo, i-au oprit sub pretextul unui con­trol de rutină. Victimele au fost duse în pădure şi împuşcate, pentru ca apoi trupurile lor să fie băgate într-o groapă dinainte pregătită. „Banda condusă de Varga Şandor se face vinovată de patru crime şi trei jafuri armate pe teritoriul Ungariei. Autorităţile române i-au identificat pe cei doi drept autori ai altor patru jafuri armate săvârşite pe teritoriul României“, informa, în 2012, Poliţia Budapesta. Un an mai târziu, cei doi au fost condamnaţi în Ungaria.

Au jefuit în România
În timp ce era audiată de către poliţia ma­ghiară din Pest, cu privire la mai multe in­frac­ţiuni de omor şi tâlhărie comise în Ungaria, din proprie iniţiativă, fără ca poliţiştii care o audiau să-i ceară acest lucru, sau măcar să cunoască despre comiterea unor infracţiuni pe teritoriul României, Turi Emeşe a declarat că doreşte să informeze autorităţile despre faptul că a par­ticipat împreună cu Varga Şandor şi la co­mi­terea altor infracţiuni decât cele cunoscute până în acel moment de poliţişti, se arată în dosar.
„Cu privire la fapta din 17 decembrie 2007, de la Hunedoara, Turi Emeşe a declarat că îm­preună cu Varga Şandor au plecat din Ungaria în România. S-au cazat la o pensiune din Deva, unde au dormit două nopţi, iar în timpul zilei au căutat în Deva o casă de schimb valutar pentru a o jefui. Pentru că nu au găsit o casă de schimb a cărei situaţie să le convină, s-au de­pla­sat la Hunedoara unde Varga a găsit o casă de amanet, dar l-a nemulţumit faptul că siste­mul de supraveghere are camere care se ro­tesc şi filmează. Varga Şandor s-a interesat des­pre o brăţară afirmând că doreşte să o cum­pere. În ziua următoare cei doi s-au dus în faţa casei de amanet la ora 9:00 şi au aşteptat să se deschidă, la ora 10.00, timp în care au observat locul, din maşină. După ce unul dintre angajaţi a părăsit magazinul, cei doi au intrat înăuntru, Şandor fără nimic în mână, iar Turi Emeşe cu o geantă. Varga Şandor a scos arma de sub sacou, a îndreptat-o spre vânzătoare, căreia i-a spus ceva în limba română şi a tras, împuşcând-o în cap cu unul sau două focuri. Femeia a apăsat butonul de panică şi a declan­şat alarma, Varga s-a întins şi s-a culcat peste tejghea, de unde a luat o valiză care era mai în interiorul tejghelei, a băgat arma în valiză şi apoi au plecat”, a relatat Emese Turi. Cei doi au luat aproape patru kilogarame de aur, cu care au plecat în Ungaria.

S-a convertit la islam în închisoare
Şandor Varga a refuzat să depună mărturie despre tâlhăriile din România, deşi a recu­nos­cut că a participat la cea din Hunedoara. Şandor a ispăşit primii ani din cele patru con­damnări la închisoare pe viaţă primite în Ungaria, pentru patru omoruri şi trei jafuri, iar Emeşe Turi se află în închisoare, fiind con­dam­nată la o pedeapsă de 18 ani de detenţie, pen­tru participarea la crimele săvârşite de fostul ei iubit. Presa maghiară reşata despre Şandor Varga că este o persoană deosebit de peri­culoasă şi autorităţile luau măsuri stricte de siguranţă atunci când îl transportau la procese. „Trăsăturile sale nu arată compasiune şi vinovăţie, iar personalitatea dominantă este pre­dispusă la temperament şi agresivitate, con­dusă de calcule reci atunci când îşi comite acţiunile. Născut dintr-un tată maghiar şi o mamă româncă, Sándor Varga – care s-a con­vertit la Islam sub influenţa unuia dintre colegii săi prizonieri din închisoarea din Szeged – este puţin probabil să îşi ispăşească oricum posibila pedeapsă în România, întrucât nu poate fi eliberat condiţionat În Ungaria”, informa, recent, publicaţia ungară Nemzeti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare