Bolnavii, nevoiţi să-şi cumpere medicamentele

Cristina Ghenea

Bolnavii care beneficiază de reţete gratuite sau compensate riscă să ajungă în situaţia de a fi nevoiţi să plătească integral preţul medicamentelor, întrucât unele farmacii din municipiu nu mai eliberează asemenea reţete.
 

Până la recuperarea datoriilor
Din cauza datoriilor pe care le au de încasat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), mai multe farmacii din Deva refuză să mai furnizeze medicamente pe bază de reţete compensate sau gratuite. „În contractul încheiat între farmacie şi CJAS, scrie clar că se decontează contravaloarea medicamentelor, cu şi fără contribuţie personală, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie. CJAS-ul ne-a anunţat că fondurile pentru astfel de reţete s-au epuizat. Atunci, cine să mai plătească acele sume?”, a declarat Letiţia Boldor, farmacistă în municipiul Deva. Aceasta a mai adăugat că unitatea la care lucrează nu va renunţa la această măsură, până când restanţele nu vor fi achitate. Nimeni nu ştie, însă, când va fi rezolvată problema, deoarece plata datoriilor a fost amânată până când guvernul va analiza arieratele. „Este posibil ca în luna august, să se facă o rectificare a bugetului şi astfel, să putem remedia situaţia”, a declarat Silvia Ghenea, directorul CJAS Hunedoara. Până atunci, bolnavii deveni umblă cu reţetele din farmacie-n farmacie.

Oamenii se înghesuie la farmacii
„Sunt puţine farmacii care eliberează reţete gratuite şi compensate, însă trebuie să le cauţi. Oricum, nu mi-aş permite să cumpăr tratamentul la preţ întreg. Dacă toate unităţile ar lua această măsură, aş fi nevoită să renunţ la medicamente, sau să mai reduc din porţii, deoarece sunt foarte scumpe”, a declarat Maria Budean, o pensionară din Deva. „În ultimele zile, am observat o creştere a numărului de clienţi cu reţete gratuite şi compensate. Oamenii sunt disperaţi, deoarece majoritatea nu îşi permit să plătească integral preţul tratamentelor”, a afirmat Constanţa Barna, farmacistă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.