Bolnavii închipuiţi nu mai primesc banii pe concediu

Livia Botici

Odată cu intrarea în vigoare a legii care reglementează modul de acordare a unui concediu medical, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara a început o campanie de verificare a medicilor şi pacienţilor şi a descoperit că există foarte multe nereguli de ambele părţi.

Declaraţie pe propria răspundere

Din data de 19 mai, angajaţii CJAS Hunedoara au demarat o campanie de verificare a medicilor care emit concedii medicale, pentru a-i descoperi pe cei care nu respectă schimbările impuse de ordonanţa de urgenţă. „Începând de la data intrării în vigoare a normelor de aplicare, au fost verificaţi 84 de medici, 56 de specialişti şi 28 de doctori de familie. În urma controalelor, au fost descoperite multe nereguli, dar două sunt cel mai întâlnite. Atunci când un pacient vine la medic pentru a-şi lua concediu, trebuie să aibă o adeverinţă de la angajator, în care să se specifice numărul zilelor de concediu de boală de care a beneficiat în ultimul an, pentru ca medicul să ştie câte zile mai are dreptul să-i dea concediu. Au fost foarte multe cazuri în care, s-au eliberat concedii medicale, fără a avea acea adeverinţă, ceea ce este destul de grav. De asemenea, legea spune că pacientul trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere, în care să precizeze locul în care va fi găsit pe perioada concediului, dar au fost medici care nu le-au cerut asiguraţilor această declaraţie”, a spus Ovidiu Bândea, purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara. Mare parte dintre cei care au greşit a primit amenda minimă, de 4.000 de lei dar, la a doua abatere, îi aşteaptă o sancţiune de 10.000 de lei.

76.000 de zile, într-o lună

Verificările angajaţilor CJAS Hunedoara nu s-au oprit la medici. Începând din luna mai, au fost verificaţi, la domiciliu, 42 de asiguraţi, la solicitarea angajatorilor, care, probabil, credeau că ei sunt bolnavi închipuiţi, iar pentru nouă dintre aceştia, bănuielile s-au adeverit. „Am fost solicitaţi să verificăm dacă pacienţii sunt acasă pe perioada concediului medical şi am avut surpriza ca, o parte dintre ei să nu fie la domiciliu. Aceste nouă persoane riscă să nu-şi primească banii pe perioada concediului de boală”, mai spune Ovidiu Bândea. Potrivit reprezentantului CJAS Hunedoara, există şi schimbări în bine, odată cu introducerea acestei legi. „Comparativ cu luna martie, atunci când s-au înregistrat 7.829 de certificate de concediu medical, însemnând 76.000 de zile, în luna aprilie, cifrele au scăzut la 6.300 de concedii de boală, reprezentând 63.000 de zile de repaus. Credem că diferenţa de 1.500 de zile se datorează faptului că asiguraţii se tem de controale şi nu mai riscă să-şi ia concediu medical, doar pentru a se odihni. Oricum, verificările vor continua şi în perioada următoare”, mai precizează purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.