Bolile ficatului, diagnosticate gratuit la Sanatoriul din Brad. Dacă nu ești internat aici, te poți prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru specialitatea Medicină Internă
Magdalena Șerban
Potrivit dr. Andra Lucia Popa (foto), medic specialist medicină internă care activează în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad, printre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul hunedorenilor se numără steatoza hepatică și steatohepatita nonalcolică. Pe lângă analizele de sânge, aici se poate face ecografie abdominală, fiind una dintre cele mai folosite metode imagistice de diagnostic. Chiar dacă pacientul nu e internat, se poate prezenta cu trimitere de la medicul de familie, pentru specialitatea Medicină Internă, așa că investigațiile sunt gratuite.
Factori de risc
„Steatoza hepatică și steatohepatita nonalcolică se află în topul bolilor pe care le-am întâlnit în mod frecvent de când activez la sanatoriul din Brad, depistându-le în special cu ajutorul examenului ecografic. Din păcate, cifrele arată că sunt cele mai uzuale boli cronice ale ficatului în țările dezvoltate, afectând până la 20-40 la sută din populația generală. Importanța și severitatea lor sunt date de riscul de progresie spre ciroză și insuficiență hepatică, dar și de riscul de cancer hepatic (hepatocarcinom), cancer colorectal și cancer mamar. Studiile au arătat că aceste afecțiuni pot fi corelate. Diagnosticul se stabiliește pornind de la datele clinice, de laborator și imagistice, în absența consumului semnificativ de alcool (sub 20g de alcool/zi), în absența markerilor virali B și C și în absența elementelor clinice și biologice ale altor boli hepatice (hepatita autoimună, hemocromatoza). Trebuie să se rețină faptul că dacă vorbim de un consum excesiv de grăsimi, acesta duce la inflamație hepatică. Sexul masculin este mai afectat, precum și cei cu diabet zaharat, cu obezitate, cu hipercolesterolemie, hipertriglicemie, hipertensiune arterială. De asemenea, unele medicamente favorizează (estrogenii sintetici la femei, de exemplu, ori tratamentele corticoterapice) și sedentarismul. Esențială e diagnosticarea. Apoi, în contextul în care nu există, la ora actuală, un tratament medicamentos demonstrat a fi 100 la sută eficient, modificarea stilului de viață prin scădere în greutate, activitate fizică crescută și controlul metabolic corect sunt metodele cele mai bune pentru reducerea infiltrării grase a ficatului. În plus, la persoanele obeze, e necesară scăderea ponderală, treptată, adică un maximum de 10 la sută în primele 6-12 luni, efectuarea unui efort fizic sistematic (măcar 5 zile pe săptămână, circa 30 de minute/zi). Mișcarea înseamnă inclusiv mersul pe jos. Legat de tratament, există hepatoprotectoare și controlul diabetului zaharat prin administrarea de antidiabetice orale și insulină pentru cei cu insulinodependență, statinele pentru scăderea colesterolului, fenofibrații în cazul trigliceridelor, etc. Controlul e vital. Nu vorbim de vindecare, ci de slabilizare. Trecerea de la steatoză la steatohepatită si apoi la fibroză extinsă și ciroză are o evoluție lentă. Studiile arată că fibroza hepatică apare mai ales la pacienții în vârstă, la cei cu obezitate sau diabet zaharat”, a precizat dr. Andra Lucia Popa, medic specialist medicină internă care este și rezident anul III în specialitatea Oncologie. Medicul a tras și un alt semnal de alarmă, subliniind faptul că majoritatea pacienților afectați de steatoză/steatohepatită sunt asimptomatici. Boala este de obicei descoperită în urma unor analize de laborator de rutină sau la o ecografie efectuată pentru alte acuze.
Colaborare interdisciplinară, într-un singur loc
Referitor la programul de activitate, acesta este zilnic, în intervalul 11:30 – 15:00 în Ambulatoriu (consultații, urgențe, etc), iar pentru internările de zi este în intervalul 8:00-11:30. Serviciile medicale de la sanatoriu implică și pacienți care nu sunt internați aici, ei putând să se prezinte în baza unei programări telefonice realizată în prealabil și a unui bilet de trimitere emis de medicul de familie, pentru specialitatea Medicină Internă. Datorită faptului că unitatea e în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, investigațiile vor fi gratuite (de la analize și până la ecografii). „Colaborarea interdisciplinară este esențială pentru succesul terapeutic. Pacienții diagnosticați cu diverse afecțiuni pulmonare nu au aproape niciodată doar atât, astfel încât este absolut necesară colaborarea dintre specialiști, cu sprijinul esențial al medicului de familie, atât pentru identificarea precoce, cât și pentru monitorizarea evoluției și tratamentului. După cum am mai afirmat, acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ținut neapărat să includem în sfera serviciilor noastre medicale Medicina Internă, o disciplină complexă și cu vaste ramificații. În acest mod, pacientul nu mai este trimis la un alt spital pentru investigații de profil, ci le facem noi. Îl scutim de drumuri, disconfort, timpi de așteptare și bani. În plus, se diminuează riscul de a contacta alte boli ori de a transmite”, a punctat Liliana Stolnicu (medalion), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.