Actualitate

Biserica din Stănija, la ceas sfânt

Magdalena Şerban

Biserica de lemn din satul Stănija, comuna Buceş, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a primit atestatul de monument istoric în anul 2008. Construită în 1840 şi greu încercată de timpuri, i-a venit rândul să se înalţe, către Dumnezeu. Duminică, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, dar mai ales a enoriaşilor, a avut loc sfinţirea ei, după un lung şir de lucrări de consolidare şi restaurare. Slujba a fost oficiată de un sobor de şapte preoţi, în frunte cu episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Gurie.  

Vis împlinit
Primarul comunei Buceş, Traian Achim Mărcuş (foto), a obţinut de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, o finanţare de aproape 660.000 de lei, pentru consolidarea şi restaurarea totală a Bisericii din Stănija, considerată cel mai vechi lăcaş de rugăciune din comună. “Oamenii se puteau duce la biserică, în fiecare duminică, însă turnul s-a înclinat cu şase-şapte grade şi nu mai puteau fi bătute clopotele. În rest, lăcaşul de rugăciune era funcţional, dar totuşi, nu mai prezenta siguranţă, lemnul de la încheieturi fiind putred”, a precizat edilul. Banii pentru efectuarea lucrărilor de consolidare şi reparare a bisericii au fost obţinuţi în anul 2009, de Primăria Buceş, pe baza unui proiect realizat în colaborare cu preotul paroh Ioan Crăciun şi Direcţia Judeţeană de Cultură şi Culte, documentaţie ce a fost depusă la Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice.

Ajutorul, cuvântul de bază
“S-a respectat întocmai proiectul iniţial, din 1840. Pictura a fost realizată de marele Constantin Zugravul, unul din pictorii de curte ai familiei Cantacuzinilor, care a folosit numai culori obţinute din combinaţia lutului. S-au luat mostre de pe pereţi, iar la refacerea picturilor s-a apelat la aceeaşi tehnică şi acelaşi material. Sătenii au ajutat şi ei, asigurând muncitorilor, câte două mese calde pe zi, iar un localnic mai înstărit a pus la dispoziţia acestora două case, temporar nelocuite. Lucrările au început în 2009, iar anul 2010 a însemnat finalizarea lor. Doresc să le mulţumesc doamnei Vergina Popescu, inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Timişoara şi profesorului universitar doctor inginer, Dorina Nicolina Isopescu, fost inspector general în cadrul aceleiaşi instituţii, pentru întregul sprijin oferit, precum şi preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ”, a mai adăugat primarul. Cât priveşte constructorul, acesta se poate lăuda cu lucrări de anvergură: a ridicat 36 de biserici din lemn, mai cunoscute fiind cele din Geneva, Vatican, Academia Militară şi Spitalul municipal Bucureşti, şi a restaurat peste 40 de monumente istorice, majoritatea construcţii din lemn, dar şi de piatră sau zidărie. Semn că şi la Buceş a ştiut ce face.

2 comentarii la „Biserica din Stănija, la ceas sfânt

  • se pare ca dl marcus incepe sa se apropie de d-zeu.cam tarziu batrane,dupa o viata de prea hotie si prea cuurvie nici popii nu iti pot sterge din dosarele penale.ai rezervata o celula la barcea pt meditatie si pocainta!DOAMNE AJUTA!

  • spre instiintarea ta domnule „catalin” …se pare ca domnul marcus a cam terminat cu DNA-ul si Pascau cu Petrica au cam ramas cu buza umflata…dumnezeu nu doarme si cred ca de o mai mare meditatie si pocainta are nevoie asa zisul „pocait”Petrica care are in spate violuri si ani grei de puscarie…dumnezeu nu da cu bata,dar si cand da ne da la toti ce meritam…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura