Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

10 februarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Magdalena Șerban

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă recomandă să lecturați Amurgul marinarului, de Yukio Mishima, apărut la Editura Humanitas, București, 2017, un roman alegoric despre abandonarea propriului crez şi despre căutarea păcii sufleteşti de către cel care se simte înfrânt.

“În Amurgul marinarului, considerat roman reprezentativ al lui Yukio Mishima, întâlnim câteva dintre temele care l-au obsedat pe autor: onoarea, gloria, iubirea și moartea. Mishima a fost prezent de trei ori pe lista scurtă a scriitorilor nominalizați la Premiul Nobel pentru Literatură și este unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii nipone. Crescut în cultul onoarei într-o familie de samurai, sfârșește prin seppuku, sinuciderea ritualică practicată de samuraii japonezi. Romanul a fost ecranizat în 1976 de Lewis John Carlino, cu actorii Sarah Miles și Kris Kristofferson, titlul filmului fiind The Sailor Who Fell from Grace with the Sea. Alte romane din ciclul Marea fertilităţii precum Zăpada de primăvară, Cai în galop, Tempul zorilor, traduse la Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei, le puteți găsi la Biblioteca Județeană Ovid Densusianu, Hunedoara – Deva”, susține bibliotecara Diana Trif.

De altfel, scrierea poate fi considerată una dintre cele mai bune pârghii prin care poţi decripta universul lui Yukio Mishima, legat ombilical de o Japonie dispărută. Cititorul occidental se află în faţa unei lumi în care valorile sale sunt negate, care funcţionează în sens invers evoluţiei moderne. Tot ce lui i se pare barbar, personajelor li se pare măreţ, iar valorile sale devin pentru acestea dezgustătoare. Nu-ţi rămâne decât să te întrebi dacă nu cumva ai un cod secret, al opoziţiei dintre Japonia anterioară celui de-al Doilea Război Mondial şi restul lumii, care se simte atrasă, dar şi înspăimântată de ea.

  „Cel mai bun roman al lui Mishima si unul dintre cele mai mari ale secolului trecut.” (The Times)

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

 

 

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Turneul de fotbal „Cupa Micul Moţ” de la Albac

Primăria din Albac, judeţul Alba, în parteneriat cu Asociaţia Sportivă Speranţa din localitate, a organizat la finalul săptămânii trecute o...

CS Hunedoara a învins Dacia Orăştie în joc de pregătire

Echipa de ligă a treia, CS Hunedoara, îşi continuă pregătirile pentru apropiatul sezon şi a disputat sâmbătă dimineaţă, pe terenul...

CNS Cetate, meci egal cu Energeticianul

Cea de a doua formaţie de Liga a treia din zona noastră, CNS Cetate Deva, a jucat în deplasare, tot...

Închide