Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Şerban

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă propun lecturarea cărţii „2084. Sfârşitul lumii“, ce poartă semnătura lui Boualem Sansal şi a apărut la Editura Humanitas Fiction, Colecţia Raftul Denisei, Bucureşti, 2016. Scriitorul deţine un număr impresionant de premii literare, atât franceze cât şi internaţionale şi reprezintă, în mod cert, una dintre vocile majore ale literaturii contemporane.
„Poate că religia te face să-l iubeşti pe Dumnezeu, însă nimic nu are mai multă forţă decât ea în a te face să deteşti omul şi să urăşti omenirea“, remarcă autorul.
„Viaţa de zi a locuitorilor Abistanului înseamnă ascultare, supunere, ignoranţă, supraveghere. Principiile care guvernează statul sunt: Moartea este viaţă, Minciuna este adevăr, limbajul este abilang şi are puterea de a zdrobi voinţa şi curiozitatea în vorbitor. Comparaţia cu romanul lui Orwell, 1984, este evidentă, la fel şi paralela dintre fundamentalismul islamic şi regimurile autoritare, în special nazismul. «Cititorul va avea grijă să nu creadă că povestea care urmează este una adevărată sau că a împrumutat ceva din vreun eveniment real. Ei bine, nici vorbă de aşa ceva, totul a fost inventat, personajele, faptele şi toate celelalte, iar dovada este că lucrurile se petrec într-un viitor îndepărtat, într-un univers îndepărtat care nu seamănă întru nimic cu al nostru. Este vorba despre o lucrare de pură ficţiune, lumea lui Bigeye pe care o descriu în paginile de faţă nu există şi nu ar avea nici un motiv să existe pe viitor, la fel cum nici lumea acelui Big Brother, închipuită de maestrul Orwell şi atât de frumos povestită în relatarea din 1984, nu exista pe vremea lui, nu există nici în vremea noastră şi, evident, nu ar avea nici un motiv să existe vreodată în viitor. Dormiţi, prin urmare, liniştiţi, oameni buni, totul este absolut fals, iar restul e sub control» e avertismentul dat de Boualem Sansal. Romanul scriitorului algerian, câştigător al Marelui Premiu al Academiei Franceze în 2015, poate sta alături de alte distopii politice celebre precum : 1984 – George Orwell, Minunata lume nouă – Aldous Huxley, Fahrenheit 451-Ray Bradbury, Drumul – Cormac McCarthy sau Povestea slujitoarei – Margaret Atwood“, apreciază bibliotecara Diana Trif. De menţionat că toate cărţile enumerate pot fi împrumutate de la Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva.
https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura