Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni 

Magdalena Șerban

 

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Curiozități grecești, de J.C. Mckeown, apărută la Editura All, București, 2021.

 

Pod peste timp

J.C. McKeown a avut curajul să alcătuiască o veritabilă enciclopedie a unor detalii prea puțin cunoscute publicului larg, cele care dau formă, gust și culoare civilizatiei elene, care o scot din același discurs devenit repede plictisitor și în esență superficial pentru a reda unui eventual cititor de astăzi o imagine vastă, complexă, vie. Și adesea marcată de umor, pentru că în Grecia antică umorul, hazul, râsul erau poate la fel de importante ca filosofia, dramaturgia sau eroismul. Câți dintre cei care ar călători în timp și ar ajunge în Grecia antică ar regăsi – presupunând că vorbesc limba și cunosc bine instituțiile și regulile de bază – acea civilizație din cărțile de istorie “clasică”? Cu siguranță prea puțini.

 

Vechii greci ne-au dăruit dramaturgia, filosofia și conceptul de democrație. Multe forme de artă și ramuri ale științei ar fi de neconceput fără contribuția lor. Homer, Euripide, Platon și Aristotel sunt câteva dintre numele răsunătoare ce stau la rădăcina culturii occidentale. Dar dacă Grecia Antică – așa cum ne-o imaginăm astăzi – nu este decât o utopie străveche, care a trecut cu bine proba timpului? De fapt, noi ne raportăm la această civilizație așa cum a fost proiectată în epoca romantică, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

 

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura