Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

 

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Când femeile conduceau lumea, de Kara Cooney, apărută la Editura Litera, 2021.

 

Puternice și autoritare

În Antichitate, Egiptul se mândrea cu unele dintre cele mai abile femei în arta guvernării și a negocierii politice. În schimb, în peisajul politic de azi, femeile aflate în posturi de conducere sunt puține. Dar cu mii de ani în urmă, doamnele aveau autoritate, fiind adevărați brokeri de putere în vreme de război sau de pace. Chiar și cu tot acest succes, maestrele în ale politicii erau folosite la fel de des ca pioni într-o societate patriarhală. Beneficiind de o cercetare meticuloasă și de talent de povestitor, cunoscutul profesor de egiptologie de la UCLA – Kara Cooney dezvăluie viețile a șase femei remarcabile care au deținut puterea: Merneith, Neferusobek, Hatșepsut, Nefertiti, Tausret și Cleopatra. Pe parcursul a mii de ani, aceste femei faraon au controlat statul autoritar egiptean în calitate de conducători, solicitându-li-se adesea de către cetățeni să păstreze unitatea și pacea țării.

 

Despre autor

Kara Cooney este profesor de egiptologie la UCLA. Activitatea sa academică se concentrează pe pregătirile funerare, credințele în viața de apoi și studii de gen. În prezent, studiază reutilizarea sarcofagelor în perioada de declin a Epocii Bronzului, subiectul permițându-i să examineze obiectele funerare din zeci de muzee din întreaga lume, inclusiv din Muzeul Egiptean din Cairo, Luvru din Paris, British Museum din Londra și Metropolitan Museum of Art din New York. A apărut în calitate de expert pe canalul Discovery, în programul special The Secrets of Egypt’s Lost Queen și este creatoarea și gazda emisiunii Out of Egypt. Cartea sa The Woman Who Would Be King a fost publicată în 2014. Cooney locuiește în Los Angeles.

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

 

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.