Biblioteca Judeţeană a reluat seria manifestărilor cultural-educative. Cele trei surori ale literaturii engleze

După o întrerupere de aproape un an, Biblio­teca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hune­doara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a reluat seria manifestărilor cultural-educative dedicate tuturor iubitorilor de cultură, în mod deosebit tinerilor. Suntem la început de primăvară, suntem la început de martie, luna în care ne gândim la mamele, la prietenele, la surorile noastre, la cele care ne fac viaţa mai plăcută şi ne sunt alături la bine şi la rău.
Aşa cum ne-am obişnuit prietenii, la în­ce­putul lunii martie am dedicat o activitate culturală vieţii şi operei unor femei ilustre, femei care au marcat epoca în care au trăit.
Astfel, în ziua de 4 martie 2021, Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” a găzduit un medalion dedicat unor scriitoare britanice foarte îndrăgite de generaţii întregi de cititori.
Sub genericul „Surorile Brontë” s-a făcut o amplă prezentare a vieţii şi creaţiei celor trei surori Brontë, ale căror romane s-au bucurat de mare succes de-a lungul celor două secole care au trecut de la apariţia lor.
Pe baza unei ample prezentări, publicul a putut face cunoştinţă cu viaţa dramatică, mar­cată de suferinţe de neimaginat, de boli şi pri­va­ţiuni ale surorilor Charlotte, Emily şi Anne Brontë. În ciuda condiţiilor extrem de grele în care au trăit, în ciuda bolilor care le-au mă­cinat, cele trei surori au fost mereu însetate de cultură. Imaginaţia lor precoce şi talentul lite­rar cu care au fost dăruite le-au condus la crea­rea atât de cunoscutelor romane care au bu­curat cititori din lumea întreagă: Jane Eyre, Shirley (Charlotte Brontë), La răscruce de vân­turi (Emily Brontë), Agnes Grey, Necunoscuta de la Wildfell Hall (Anne Brontë). Toate aceste ro­mane, scrise cu sensibilitate şi cu un acut simţ al observaţiei, reprezintă un tablou fidel al so­cie­tăţii engleze de la începutul secolului XIX, o amplă frescă a epocii. Succesul lor deo­se­bit, e­cra­nizările care s-au făcut pe baza lor în ultimul secol sunt dovada calităţii lor deo­sebite.
Într-o lume plină de puternice prejudecăţi, în care femeile erau complet lipsite de drep­turi şi sortite anonimatului, cele trei surori au fost nevoite să-şi aleagă pseudonime mas­culine cu care şi-au semnat cărţile.
Prezentarea a pus în evidenţă, pe lângă viaţa lor impresionantă, contribuţia fiecăreia dintre cele trei surori Brontë la îmbogăţirea lite­raturii engleze. Cititorii au apreciat întot­dea­una, în cărţile acestor trei surori, mi­nunate pagini în care prind viaţă personaje emblematice, situaţii pline de dramatism, fră­mântări sufleteşti ce pun în lumină caractere puternice.
Ca de obicei, la sfârşitul prezentării publi­cu­lui i-au fost adresate întrebări, iar cei care au răspuns corect au primit cărţi şi diplome ofe­rite de Biblioteca Judeţeană.

Ioan Sebastian Bara, managerul
Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Directorul DSP Hunedoara: Deocamdată, reuşim să ţinem situaţia îmbolnăvirilor sub control

Sorina Popa Judeţul nostru este pe scenariul galben, dar sunt şanse tot mai mari să ajungem pe cel roşu. Ieri,

Primarul Florin Oancea: Devenii au plătit în 2020 peste 1,2 milioane de euro subvenţii pentru Termocentrala Mintia

Sorina Popa MESAGERUL HUNEDOREAN a avut din nou dreptate! Aşa cum am informat în ediţia de ieri a cotidianului nostru,

Tripleta de la prefectură a fost învestită în funcţie

Sorina Popa Ieri, au depus jurământul de credinţă pre­fectul judeţului, Călin Marian (PNL), dar şi cei doi sub prefecţi, Oana

Închide