Biblioteca Judeţeană a marcat Ziua Femeii printr-o manifestare cultural-educativă: Ana Blandiana, poet şi om al Cetăţii

8 martie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Adriana Năstase

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat Ziua Internaţională a Femeii printr-o frumoasă manifestare cultural-educativă dedicată poetei Ana Blandiana, la împlinirea vârstei de 75 de ani. În ziua de 8 martie 2017, Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva a găzduit o prezentare amplă a vieţii şi activităţii literare şi civice a acestei personalităţi culturale. În prezenţa unui public format în principal din elevi de la colegiile şi liceele din Deva, a fost făcut un portret al poetei.
„Numele Anei Blandiana este legat de întreaga evoluţie a literaturii române, a poeziei în primul rând, din ultimele cinci decenii. Atunci, la începutul anilor 60 ai secolului trecut, într-o perioadă de relativă, dar importantă, relaxare din chingile cenzurii şi ale controlului de partid, literatura română s-a îmbogăţit cu noi poeţi, poeţi tineri care spărgeau vechile canoane. Ana Blandiana, alături de nume precum Ioan Alexandru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Constanţa Buzea, Adrian Păunescu, Cezar Baltag, a scris o pagină densă şi valoroasă din marea carte de literatură a poporului român. Poetă sensibilă şi complexă, cu un limbaj liric original, Ana Blandiana a fost nelipsită din paginile celor mai importante reviste de cultură din România şi din străinătate. De altfel, recunoaşterea internaţională a culminat cu acordarea prestigiosului Premiu Herder în anul 1982”, a subliniat în cadrul evenimentului Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene.
Implicată cu întreaga ei fiinţă în viaţa Cetăţii, Ana Blandiana a luptat pentru o adevărată democraţie, pentru libertatea cuvântului, luptă care înainte de 1989 i-a atras interdicţia de a publica. Iar după decembrie 1989, Ana Blandiana se implică puternic în antrenarea societăţii civile din România, în activităţi menite să instaureze adevărata democraţie. Meritorie este şi lupta poetei, împreună cu regretatul ei soţ, scriitorul Romulus Rusan, pentru păstrarea memoriei victimelor închisorilor comuniste, rezultatul acestui demers fiind crearea cunoscutului Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.
La finalul prezentării, au fost adresate publicului întrebări legate de tematica abordată, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Divorţul pe cale administrativă sau prin procedura notarială

Codul civil cuprinde prevederi care permit ca în situaţia în care soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au...

Returul Ligii a V-a Hunedoara debutează cu două echipe mai puţin

Cel mai mic eşalon fotbalistic din judeţul Hunedoara îşi va relua partidele sezonului 2016-2017 în ultima zi a acestei săptămâni,...

Autobergamo s-a impus fără probleme la Cluj

Trupa antrenată de Florin Ignat a câştigat partida contând pentru etapa a XX-a a Ligii I de futsal, impunându-se în...

Închide