Comunitate

Beriu, un popas pentru suflet

Magdalena Şerban

De-a lungul timpului, biserica a fost şi va rămâne un punct de sprijin pentru orice credincios. În comuna Beriu, edilul-şef, Emil Bîc (foto), din puţinul bugetului local, încearcă să ajute lăcaşele de cult, pentru că satele nu mai au viaţă atunci când nu mai au credinţă.

„O casă a lui Dumnezeu“

Biserica Ortodoxă cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, din satul Căstău este una dintre cele mai frumoase din zonă şi din judeţ. Lăcaşul a fost construit între anii 1868 -1874, pe locul vechii biserici. „Din anul 1979, sub păstorirea preotului paroh Sorel Udilă, s-a refăcut acoperişul cu ţiglă, s-au înlocuit geamurile, s-a fost vopsit turnul, s-a reparat tencuiala, s-a împodobit lăcaşul cu covoare şi icoane, a fost realizată împrejmuirea, casa parohială, carul mortuar şi garajul, s-au pregătit pereţii pentru pictură, s-au fixat lambriurile, s-au reamenajat şi s-au revopsit scaunele. În prezent, lăcaşul este bine întreţinut, lucrându-se la pictură şi la finisaje. “Căstăienii au fost şi au rămas oameni cu multă dăruire faţă de biserică, dovadă fiind cărţile şi obiectele donate. Am încercat, cât s-a putut, să dăm o mână de ajutor, prin sprijinul material acordat, în fiecare an. Fără susţinerea enoriaşilor care au făcut numeroase donaţii, a Consiliului Local Beriu şi a sponsorilor, nu s-ar fi reuşit reabilitarea lăcaşului. Investiţia este foarte mare. Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a scos în cale oameni cu suflet mare şi adresăm şi altor persoane cu posibilităţi materiale, rugămintea să ne ajute”, spune Emil Bîc, primarul comunei Beriu.

„Criza nu a schimbat credinţa“

Cu toate că lumea trece prin grele încercări şi lipsuri, credincioşii din Căstău nu uită să vină la biserică, pentru a-şi curăţa sufletele. “Enoriaşii şi-au păstrat credinţa şi deschiderea către Cel de Sus. Ne-am bucurat să vedem cât de unită este comunitatea, atunci când biserica are nevoie de sprijinul ei. Este un lucru mare ca oamenii să fie apropiaţi în aceste vremuri de restrişte, când grija zilei de mâine este mai mare ca în anii trecuţi. Dar, cu credinţă în Dumnezeu, se rezolvă toate, iar ceea ce fiecare enoriaş nu trebuie să uite este că slujirea preotului în parohie înseamnă slujirea omului de lângă el”, precizează părintele Sorel Udilă, parohul bisericii din Căstău.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura