Comunitate

Beriu, la ceas de sărbătoare

Magdalena Şerban

Sărbătorile de iarnă ne apropie, în atmosfera de colinde şi de tradiţionalul „tăiat al porcului“. La fel se întâmplă şi la Beriu.

Tradiţia este sfântă

„Cei plecaţi de aici se întorc la familii şi prieteni, pentru a-şi petrece Crăciunul împreună. Merg la biserică, se roagă şi se bucură ca altădată. La fel ca în fiecare an, şcolile au pregătit serbarea dedicată Crăciunului, iar primăria l-a ajutat pe Moş cu daruri, pentru ca toţi cei mici să se bucure câte un pacheţel. Şi tot ca o tradiţie pentru Beriu este participarea şi în 2010, la festivalul „Căluşerul transilvănean“, alături de formaţii căluşereşti din judeţele Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Mureş, Sibiu, Timiş şi din 13 localităţi hunedorene, precum Balşa, Blăjeni, Boşorod, Bretea Română, Buceş, Certeju de Sus, Geoagiu, Grid, Mărtineşti, Orăştioara de Sus, Râu de Mori, Romos şi Turdaş. Pentru Beriu, mersul cu căluşerul este emblematic“, afirmă Emil Bîc (foto), primarul comunei.

Taraf pentru Căstău

După 10 ani de absenţă în plan muzical, taraful „Leliţă de la Căstău“ s-a reunit anul acesta, spre bucuria tuturor celor cărora le-a încântat inimile, la fiecare apariţie. Rezultatele nu au întârziat să apară, pentru că în cadrul unui concurs muzical naţional, desfăşurat la Drăgăşani, şi-au adjudecat premiul I, dar mai ales, atenţia publicului. „Ropotele de aplauze sunt cele care îi premiază, de fiecare dată, mai mult decât conţinutul vreunui premiu. Mă bucur că mai avem tradiţii pe care să le ducem mai departe şi mai ales, mă bucur că sunt aşezate la loc de cinste. Primăria va face în continuare, tot ce-i stă în putere, pentru a susţine aceste talente şi pentru a conserva şi transmite ceea ce este definitoriu pentru noi, ca popor”, spune edilul şef din Beriu.

Proiecte mari pentru 2011

Deşi proiectul depus pe Măsura 322, pentru modernizarea infrastructurii, a reţelei de apă şi canal, înfiinţarea unui centru After-School în satul centru de comună şi lucrări la Căminul Cultural din Căstău, nu a intrat din prima tranşă la finanţare, Emil Bîc are mari speranţe că anul 2011 îl va aduce o veste bună în ceea ce priveşte această investiţie. „Declararea eligibilităţii lui, cu 64 de puncte, ne oferă mari speranţe la finanţare. Ar fi o mare realizare pentru comună, ţinând cont că valoarea proiectului se ridică la 2,5 milioane de euro”, precizează primarul. Tot în 2011, 16 familii tinere din Căstău se vor putea bucura de o locuinţă nouă, deoarece se va da în folosinţă un bloc ANL, a cărui valoare investiţională se ridică la suma de 4.000.000 lei. „Proiectul este gata avizat de Bucureşti şi va constitui o investiţie consistentă pentru comunitate. Este foarte important ca oamenii să aibă un acoperiş deasupra capului, adică, siguranţă”, încheie primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura