FlashPolitica si administratie

Bătaie mare pe numirea echipei manageriale a spitalului din Deva. Una de la consiliu, alta de la minister

Sorina Popa

Mai ceva ca în telenovele. Aşa se prezintă situaţia în ceea ce priveşte conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. O bătălie rece, care se dă în aceste zile între Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află spitalul şi Ministerul Sănătăţii.

Ordin de prelungire a mandatului
Astăzi, avem o situaţie paradoxală la spitalul devean. Astfel, potrivit Consiliului Judeţean Hunedoara, Legea votată de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial, care a intrat deja astăzi, luni, 18 mai, în vigoare, „competenţa de numire a conducătorilor unităţilor spitaliceşti din subordinea autorităţilor administraţiilor publice locale revine exclusiv conducătorilor autorităţilor administraţiilor publice locale”. Înţelegem deci de aici că numirea echipei manageriale, respectiv, dr. Emil Stoica Mariş şi dr. Rodica Avram, făcută de preşedintele Mircea Bobora, intră de astăzi în vigoare.
Pe de altă parte, de la Prefectură aflăm că nu este aşa. Romeo Deteşan, şeful cancelariei prefectului, a declarat că ministrul Sănătăţii a dat un ordin de prelungire a mandatului echipei manageriale Glodean-Blendea, pe toată perioada stării de alertă, potrivit Ordonanţei nr.70 de săptămâna trecută. Ce să mai înţelegem din toată această tevatură? Ce ar trebui să înţeleagă hunedorenii din tot circul acesta?

Legea nu este aplicată
Avem o lege votată de Parlament, dar ea nu este respectată. Şi avem o ordonanţă dată de guvern, care se aplică. E adevărat, pe perioada stării de urgenţă, ministrul Sănătăţii a avut pârghia legală de a demite şi numi managerii de spitale. La spitalul din Deva, însă, prefectul a dat-o jos de pe fotoliul de manager pe Daniela Roşca, deşi nu avea nici un temei legal să facă asta. Şi, totuşi, a făcut-o. Mai mult, l-a numit pe Silviu Didilescu în funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă, deşi iar nu avea temei legal. Iar Didilescu a demisionat după câteva zile de la numire. După care, ştim cu toţii, am avut o echipă managerială formată din medici militari. Asta era pe perioada stării de urgenţă. Acum este stare de alertă, iar Legea votată de Parlament şi promulgată de preşedintele României, care a intrat azi în vigoare, arată la Art. 10: „Pe durata stării de alertă, Ministerul Sănătăţii coordonează activităţile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în cadrul unităţilor sanitare publice, după caz; Art. 11: Pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie si conducere, pot fi ocupate de funcţionari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului sănătăţii şi încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă; Art. 12 (1): Pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuţiilor de serviciu de natură a pune în pericol persoanele şi măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, pot fi suspendate din funcţii persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii şi din unităţile sanitare publice aflate în subordinea, sub autoritatea Ministerului Sănătăţii”.
Acum, spitalul judeţean nu mai este spital COVID, deci nu îi mai coordonează activitatea Ministerul Sănătăţii. Se vede clar, la punctul 10 al legii că ministerul coordonează activitatea de prevenire şi combatere a noului virus.

Nu a demis-o ministrul, ci prefectul
Secretarul judeţului, Daniel Dan, a afirmat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că ministrul Sănătăţii, în primul rând trebuia să demită managerul spitalului, adică pe Daniela Roşca, şi apoi să numească altă persoană în locul ei. Însă, nici acum nu există un ordin al ministrului Nelu Tătaru de demitere a Danielei Roşca, aşa cum ar fi trebuit, cum spune legea. Prefectul nu avea dreptul nici să demită managerul, nici să facă o numire. Pentru că spitalul este în subordinea Consiliului Judeţean, că le convine unora sau nu.
Secretarul judeţului spune că preşedintele Bobora a numit, în baza Legii stării de alertă conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă. La rândul lor, cei din Prefectură susţin că Ordonanţa de Urgenţă nr. 70 a Guvernului, din 14 mai a.c., care la art. 21 prevede că Ministerul Sănătăii pe perioada stării de alertă poate demite şi numi conducerile spitalelor subordonate administrativ autorităţilor locale, bate legea. Aşadar, astăzi am putea avea conducere dublă la spitalul judeţean.

„Marea deschidere” mai întârzie
Până una alta, deşi astăzi ar fi trebuit să se deschidă spitalul pentru bolnavii non-Covid, asta nu se va întâmpla. Bianca Glodean, managerul interimar, a afirmat că se „fac paşii necesari, se dezinfectează, dar probele de aer durează până joi. Avem circuite, corturi, avem un plan şi dorim foarte mult să începem. Probabil joi se va întâmpla asta”, a spus dr. Bianca Glodean, managerul interimar al SJU Deva.

One thought on “Bătaie mare pe numirea echipei manageriale a spitalului din Deva. Una de la consiliu, alta de la minister

  • Deja Spitalul Deva este inchis de o saptamana. In toata pandemia a fost mai mult inchis. Cine raspunde?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura