Banii pentru mocăniţă, anul viitor

15 decembrie 2011 | 5 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Carmen Cosman

Proiectul de reabilitare a traseului fostei mocăniţe, trenuleţul care lega municipiul Hunedoara de Govăjdie şi, mai sus, până la cariera de la Crăciuneasa, va demara anul viitor.

Mocăniţa nu a putut fi inclusă în proiectul întocmit de Primăria Ghelari, care vizează punerea în valoare a Furnalului de la Govăjdie, însă preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a anunţat că va finanţa reabilitarea traseului anul viitor. Consiliul Judeţean Hunedoara s-a asociat în această vară cu primăriile Hunedoara, Ghelari şi Teliuc, precum şi cu Asociaţia „Salvaţi Mocăniţa” Hunedoara. Acest lucru ar însemna reconstruirea căii ferate, care a fost tăiată şi vândută la fier vechi, amenajarea podurilor distruse şi consolidarea celor care au mai rămas în picioare. Calea ferată de ecartament îngust dintre Hunedoara şi Retişoara (Ghelari) a fost prima cale ferată îngustă din Ardeal. Era cunoscută şi sub denumirea de calea ferată minieră ardeleană sau calea ferată de interes local Hunedoara-Ghelari. Această linie ferată a fost realizată între 1859 şi 1871 şi apoi consolidată şi prelungită până la Hunedoara, în 1900, pe baza unui proiect austriac.
Declinul ei a început în urmă cu 10 ani. În 2001, s-au dezafectat 11 kilometri de linie dintre Zlaşti şi Crăciuneasa. Astfel, a rămas ultima porţiune de 2,3 km între gara mică şi fabrica de var din Zlaşti, care a funcţionat până în 2007. În 2009, s-a trecut la casarea liniilor, materialului rulant şi podurilor rămase. În vara 2010, la solicitarea tinerilor din Hunedoara, comisia de evaluarea monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii a ieşit, în sfârşit, pe teren, şi a reuşit să claseze drept monument istoric tot ceea ce a mai rămas din calea ferată îngustă, însă în acest an, şi-a pierdut statutul de monument istoric, titulatură ce fusese acordată pe un an, pentru a da timp autorităţilor să se „dezmorţească”.

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Dan Bera spune:

  Multumim domnului presedinte Molot si consiliului judetean.Un pas inainte pentru dezvoltarea turismului si implicit Hunedoara va avea numai de castigat.

 2. Rudolf spune:

  Numai bine, ar putea transporta pe linie toată halda de steril de la Crăciuneasa şi l-ar descărca la Hunedoara pentru a fi transportat la şantierul autostrăzii.

 3. borlea petru spune:

  eu sunt putin cam pesimist pina nu vad demarate lucrarile…in rest vestea e buna

 4. CE FETE DE CONSILIERI! spune:

  Doamne ajuta!e un lucru firesc!sa redai hunedoreniilor ce au avut!plus ,turistii vor fii superincantati de Castel si mocanita!nota 11!
  SARBATORI FERICITE!

 5. marius spune:

  si e sigur? adica se vor da bani cu adevarat sau e doar campanie electorala, intoxicare a “politicienilor” care ne conduc,… tot asa urma sa vina in urma cu 4 ani un mare investitor care sa faca o fabrica de bisturie de 5000 angajati etc,. tot asa trebuia sa avem aeroportul, etc… sper sa se faca dar..

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii 15.12.2011

Vorbeşte lumea prin târg că un primar dintr-un oraş din sudul judeţului s-a supărat tare de tot pe o firmă...

Astrogramele MESAGERUL

Cotidianul nostru a lansat o nouă rubrică pentru cititorii care sunt interesaţi de predicţiile astrale. Este vorba de o rubrică...

Un eşec şi două finale

Eliminată relativ rapid de la puternicul turneu Orange Balls, din SUA, tenismena de 14 ani Amalia Beksi (foto), legitimată la...

Închide