ActualitateFlash

Banii pentru mocăniţă, anul viitor

Carmen Cosman

Proiectul de reabilitare a traseului fostei mocăniţe, trenuleţul care lega municipiul Hunedoara de Govăjdie şi, mai sus, până la cariera de la Crăciuneasa, va demara anul viitor.

Mocăniţa nu a putut fi inclusă în proiectul întocmit de Primăria Ghelari, care vizează punerea în valoare a Furnalului de la Govăjdie, însă preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a anunţat că va finanţa reabilitarea traseului anul viitor. Consiliul Judeţean Hunedoara s-a asociat în această vară cu primăriile Hunedoara, Ghelari şi Teliuc, precum şi cu Asociaţia „Salvaţi Mocăniţa” Hunedoara. Acest lucru ar însemna reconstruirea căii ferate, care a fost tăiată şi vândută la fier vechi, amenajarea podurilor distruse şi consolidarea celor care au mai rămas în picioare. Calea ferată de ecartament îngust dintre Hunedoara şi Retişoara (Ghelari) a fost prima cale ferată îngustă din Ardeal. Era cunoscută şi sub denumirea de calea ferată minieră ardeleană sau calea ferată de interes local Hunedoara-Ghelari. Această linie ferată a fost realizată între 1859 şi 1871 şi apoi consolidată şi prelungită până la Hunedoara, în 1900, pe baza unui proiect austriac.
Declinul ei a început în urmă cu 10 ani. În 2001, s-au dezafectat 11 kilometri de linie dintre Zlaşti şi Crăciuneasa. Astfel, a rămas ultima porţiune de 2,3 km între gara mică şi fabrica de var din Zlaşti, care a funcţionat până în 2007. În 2009, s-a trecut la casarea liniilor, materialului rulant şi podurilor rămase. În vara 2010, la solicitarea tinerilor din Hunedoara, comisia de evaluarea monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii a ieşit, în sfârşit, pe teren, şi a reuşit să claseze drept monument istoric tot ceea ce a mai rămas din calea ferată îngustă, însă în acest an, şi-a pierdut statutul de monument istoric, titulatură ce fusese acordată pe un an, pentru a da timp autorităţilor să se „dezmorţească”.

5 comentarii la „Banii pentru mocăniţă, anul viitor

  • Multumim domnului presedinte Molot si consiliului judetean.Un pas inainte pentru dezvoltarea turismului si implicit Hunedoara va avea numai de castigat.

  • Numai bine, ar putea transporta pe linie toată halda de steril de la Crăciuneasa şi l-ar descărca la Hunedoara pentru a fi transportat la şantierul autostrăzii.

  • eu sunt putin cam pesimist pina nu vad demarate lucrarile…in rest vestea e buna

  • Doamne ajuta!e un lucru firesc!sa redai hunedoreniilor ce au avut!plus ,turistii vor fii superincantati de Castel si mocanita!nota 11!
    SARBATORI FERICITE!

  • si e sigur? adica se vor da bani cu adevarat sau e doar campanie electorala, intoxicare a „politicienilor” care ne conduc,… tot asa urma sa vina in urma cu 4 ani un mare investitor care sa faca o fabrica de bisturie de 5000 angajati etc,. tot asa trebuia sa avem aeroportul, etc… sper sa se faca dar..

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura