Politica si administratie

Bani mai mulți pentru hrana pacienților Sanatoriului Geoagiu

Consiliul Județean Hunedoara a aprobat majorarea alocațiilor de hrană pentru pacienții internați la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, cu 2 lei față de nivelul pre­văzut de HG 429/2008, cu mo­di­ficările și completările ulterioare.

În sistem catering
Hotărârea de Guvern actualizată în cursul anului 2021 prevede că nivelul alocației de hrană pentru bolnavii TBC internați în sanatorii este de 17,6 lei/ zi, pentru bolnavii diabet adulți este de 16,5 lei/ zi, iar pentru alți bolnavi adulți este de 11 lei/zi . CJ Hunedoara a decis să suplimenteze această sumă pentru ca bolnavii internați la Geoagiu să poată be­neficia de o alimentație corespun­ză­toare, adaptată nevoilor acestora. În aceste condiții, costul cu alocația de hrană/ pacient TBC crește din luna martie la 19,6 lei/zi, pentru pacienți cu diabet la 18,5 lei/zi, iar pentru cei­lalți pacienți este de 13 lei/zi.
În prezent, hrana oferită pacienților internați la Sanatoriul de Pneumo­ftiziologie Geoagiu este asigurată în sistem catering.
În cursul lunii februarie 2022, în ca­drul unei întâlniri cu directorii insti­tuțiilor subordonate CJ Hunedoara, președintele Laurențiu Nistor a so­licitat conducerii Sanatoriului Geoagiu o analiză de cost comparativă re­feritoare la asigurarea hranei prin bucătăria proprie versus servicii de catering.
În urma analizei economice, pentru cele 4.100 de porții de hrană ne­cesare lunar a reieșit o diferență ma­joră de cost între asigurarea hranei prin bucătăria proprie, față de siste­mul catering. Astfel, costurile pentru prepararea hranei în bucătăria pro­prie sunt mai mult decât duble față de asigurarea porțiilor în baza con­tractului de servicii catering. La cos­turile efective cu produsele alimen­tare se adaugă cheltuielile cu utili­tățile, salarizarea personalului, di­verse materiale și dezinfectanți. În aceste condiții, lunar, Sanatoriul Geoagiu ar avea cheltuieli de aproape 200.000 de lei pentru asi­gurarea mesei. În baza contractului de servicii catering, Sanatoriul Geoagiu plătește, începând cu luna martie, puțin peste 81.000 de lei/ lună, sumă în care este inclusă și li­vrarea hranei. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura