ActualitateFlash

Bani falși, vânduți pe Internet. Cum cumperi 120.000 de lei cu doar 2.500 de lei

Bani falși, vânduți pe Internet. Ofer­tele sunt publicate pe un grup deschis pe un canal de comunicare criptat, unde administratorul anunță că vinde banc­note false, unu la unu cu cele reale, scrie digi24. Potențialii clienți sunt asi­gurați că banii pot fi folosiți fără pro­ble­me la magazine sau chiar la banco­mate, pentru că ar fi falsificați atât de bine încât nimeni nu-i poate depista. Vine și cu oferte: 2.500 de lei pentru 120.000 de lei falși. Polițiștii au fost se­si­zați de Digi24 și spun că fac cercetări.

Au elemente de siguranță
În grupul denumit chiar ”bani falși” sunt peste 1.000 de utilizatori către care administratorul trimite oferte de vânzare a bancnotelor false. De 50, 100 și chiar 500 de lei. Unul dintre anunțuri vine cu un mesaj care să convingă și mai repede potențialii clienți: puteți cumpăra 120.000 de lei cu doar 2.500 de lei! Oferta vine și cu precizări: bancnotele ar avea toate elementele de siguranță, sunt fabricate din materiale identice cu cele reale și fiecare ar avea o serie di­fe­rită, astfel încât falsurile să nu fie iden­ti­ficate nici măcar cu ajutorul luminilor spe­ciale. O jurnalistă de la Digi24 a încercat să vadă dacă oferta este reală și i-a scris administratorului acestui grup. Acesta a răspuns imediat și a cerut mai întâi să știe zona din care este contactat. Apoi ne-a explicat cum va trimite banii falși: vor fi depuși într-un loc ferit de ochii lumii, pe care cumpărătorul îl află prin intermediul unei fotografii, însă numai după ce va vira în cont banii reali. Ime­diat, a venit și cu o ofertă: cu 200 lei spu­ne că putem cumpăra 3.500 de lei falși, iar cu 2.500 de lei, pot fi cumpărați 120.000 de lei falși. Ca să grăbească tranzacția, administratorul ne anunță că putem avea banii falși în doar o oră, dacă facem plata cât mai rapid. Întrebăm și cum i-am putea folosi, iar informațiile vin rapid: ni se spune că putem plăti cu bani falși la automatele speciale pentru plata facturilor, la bancomat, unde ne și recomandă să folosim bancnotele de 100 de lei, dar și la păcănele.

Depistați ușor
Ca să fie cât mai credibil, ad­mi­nis­tratorul postează pe grup inclusiv cap­turi cu presupuse conversații cu foști cli­enți mulțumiți de afacere, care i-ar fi scris că vor reveni cu alte comenzi. Sesizată, Poliția Română spune că va face verificări pentru depistarea falsi­fi­catorilor de bani care vând bancnotele pe Internet. Reprezentanții Băncii Națio­nale Române spun că banii falși puși în circulație pot fi depistați foarte ușor. Adrian Vasilescu – Consultant de stra­tegie al Băncii Naționale: BNR depis­tează frecvent falsuri pentru că în fie­care seară când băncile vin și depun banii la BNR pe facilitatea de depozit, ma­șinile care procesează banii dau la o parte falsurile. Pedepsele pentru fal­si­fi­carea și punerea în circulație a banc­no­telor false ajung la 10 ani de închisoare.