Băița: Nu se lasă până nu au rețea de gaz în comună
Magdalena Șerban
Deși nu au tras lozul cel mare când au accesat finanțarea pentru proiectul de introducere a rețelei de gaz metan prin POIM, reprezentanții administrației publice din Băița consideră că poate e mai bine așa, în condițiile în care ar fi trebuit să suporte cota TVA din bugetul propriu, adică nici mai mult nici mai puțin decât nouă milioane de lei.
O piedică e un pas înainte
Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la nivel național, în prima etapă de depunere au beneficiat de punctaj de eligibilitate 10 proiecte, iar în cea de-a doua, 15 proiecte. Deși în total au fost depuse 243 proiecte în valoare de 2,56 miliarde euro, suma a fost de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a apelului (235 milioane euro). Așa că mulți au rămas de căruță. „Nu pot spune că ne bucurăm, dar nici prea triști nu suntem. Trebuie să ne gândim că s-a stabilit ca întreaga valoare a cotei TVA să o suportăm din visteria proprie, ceea ce ar fi ajuns, ca cifre, la cuantumul bugetului primăriei pe doi ani, mai precis la circa nouă milioane de lei. Fără să mai avem curajul să mai luăm în calcul alte investiții, obiective, lucrări sau studii de fezabilitate, putem spune că ne-ar fi dezechilibrat cumplit. Și uite cum un rău devine mai puțin rău. Nu ne lăsăm, nici nu vrem să auzim de așa ceva, ci mergem înainte și având deja documentația întocmită, o adaptăm și o depunem prin Anghel Saligny, axă guvernamentală care probabil că îi va salva pe mulți. Nu am stabilit clar dacă vom merge pe cont propriu sau printr-o asociere cu alte unități teritoriale. O să ținem cont de părerea consultantului. Pentru POIM, am fost asociați cu comunele Luncoiu de Jos și Vălișoara, tocmai în ideea de a prinde punctaj bun și să ne încadrăm în standardul de cost impus. Surpriza ne-a fost mare atunci când ne-am dat seama că în ciuda faptului că magistrala trece pe la noi prin comună, acest aspect nu a cântărit prea mult. Nu e oare mai simplu să tragi gazul când ai deja conducta? Sunt peste 2.000 de gospodării în comuna noastră. Și la instituțiile publice vrem să tragem gazul”, a afirmat primarul din Băița, Damian Diniș (foto). Alesul a mai spus că localnicii apelează la lemnul de foc ca sursă de încălzire, având fie fond forestier în proprietate, fie pășuni împădurite. Alții cumpără de pe la ocolul silvic sau de la firme specializate. Dar prețul metrului cub crește de la an la an și alte alternative nu au. De asta e nevoie de rețea de gaz.
Urmează alte proiecte
Conform autorităților, în martie se va lansa apelul pentru investiţiile în reţeaua de gaze prin Programul Anghel Saligny. Vor fi preluate documentațiile din POIM care sunt mature, în sensul că au studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice efectuate şi au primit avizele necesare, astfel încât pot intra în procesul de achiziţie publică mult mai repede. Prin POIM, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit peste o sută de cereri de finanţare, dar bugetul a permis susținerea doar a 25 de proiecte. Deoarece din restul de 108 proiecte depuse, 105 au fost considerate eligibile şi nu au primit finanţare pentru că sumele au fost epuizate, se vor aloca prin Anghel Saligny încă 5,5 miliarde de lei necesari pentru materializarea lor.
cind o face plopul pere si rachita micsunele