Băiţa: Internet gratuit, din bani europeni

Magdalena Şerban

Deşi multe comune şi-au dorit să ofere Internet gratuit în spaţiul public, accesând programul WIFI4You ce constituie un ajutor european pentru investiţii, nu toate au dus la bun sfârşit acest demers, una dintre piedici fiind abonamentul lunar ce trebuia susţinut cu forţe proprii. Conducerea din Băiţa a ne­go­ciat altfel cu operatorul de telefonie mobilă, aşa că lucrările s-au finalizat nu demult.
„Nu aveam cum să pierdem o oportunitate de acest gen, mai cu seamă că viitorul se cam mută în mediul online. Ne-am mobilizat şi avem deja funcţională conexiunea în nouă puncte de interes din satul principal, locuri pe care oricine le tranzitează, fie că e localnic, fie că e vizitator, are acces gratuit la Internet. Am optat pentru spaţii precum zona centrală, Haldină, primărie, cămin cultural, şcoală etc, acolo unde activează multe persoane. Nouă puncte sunt exterioare (marcate cu plăcuţe de atenţionare) şi două interioare. Legat de abo­namentul lunar, s-a reuşit ca prin contractul parafat cu Vodafone să ne încadrăm în va­loa­rea voucherului primit pentru această in­ves­tiţie ce însumează 15.000 de euro, cone­xiu­nea fiind asigurată din linia principală a primăriei. Aşa că doar a fost lărgită linia de bandă. Avem un AP interior montat în sediul nostru, deci nu plătim nici un abonament suplimentar. După monitorizarea proiectului, adică perioada de trei ani, echipamentele ne vor rămâne nouă, intrând în proprietatea noas­tră”, a arătat Damian Diniş (foto), pri­marul comunei Băiţa.
Potrivit acestuia, probabil că multor localnici le va fi mai uşor să vorbească cu rudele ple­cate prin străinătate sau aflate la distanţă, existând această conexiune gratuită. Cu siguranţă nu toţi au calculatoare acasă sau îşi permit să plătească un abonament lunar la Internet. Aşa că se pot ajuta de telefoanele mobile. În acest mod, comunităţile locale îşi pot aduce conectivitatea mai aproape de cetă­ţeni, permiţându-le să beneficieze pe de­plin de nenumăratele oportunităţi oferite de digitalizare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare