Băiţa: anul şcolar a început în condiţii ultramoderne

16 septembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

După ce li s-au asigurat de către conducerea locală 30 de tablete electronice conectate la Internet celor care nu dispun de telefoane inteligente sau alte gadget-uri, la care se adaugă două laptop-uri plus alte 40 de tablete primite sub formă de donaţie, elevii din comuna Băiţa au putut începe anul şcolar uşuraţi.

Măşti gratuite din partea autorităţilor locale
„Am încredere că măsurile impuse de pandemie se vor respecta ca şi până acum, iar orele de curs se vor desfăşura aşa cum trebuie. În acest sens, rămâne în grija noastră să punem la dispoziţie în continuare măşti sanitare, dezinfectant şi tot ce este necesar pentru ca elevii şi dascălii să fie în siguranţă la şcoală. Au fost date deja 1.500 de măşti, s-au făcut igienizări în cadrul unităţilor de învăţământ (şcoala gimnazială din Băiţa, grădiniţa şi şcoala primară din Hărţăgani), s-au marcat traseele copiilor, astfel încât să se respecte distanţarea şi să nu se creeze îmbulzeală la intrare/ieşire”, a precizat Damian Diniş (foto), primarul comunei Băiţa.
De amintit că acesta este printre puţinii edili din judeţ care indiferent de cuantumul finanţărilor pe care trebuie să le asigure din visteria comunei la proiectele europene câştigate din bani nerambursabili sau pe axe guvernamentale şi indiferent de greutăţile de ordin bugetar, a ţinut neapărat ca în fiecare an şcolar să fie acordate burse sociale acelor elevi care se confruntă cu neajunsuri, din cauză că părinţii lor trec printr-o perioadă de criză, neavând un loc de muncă, deci implicit venituri. Cuantumul lunar al unei burse este de 100 de lei, iar numărul lor variază în funcţie de dinamica pieţei de muncă (fluctuează între 50 şi 60 de elevi). Şcolarii care au media generală peste 9,50 sunt recompensaţi cu burse anuale de merit în valoare de o mie de lei fiecare. Bursele se dau până la clasa a VIII-a. ,,Este un gest de susţinere atât pentru a împiedica pericolul abandonului şcolar (când nu sunt bani, reduci tot), cât şi pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care îşi duc traiul zilnic cu greu. Nu sărăcim şi nici nu ne îmbogăţim cu sau fără alocările făcute pentru un astfel de demers. Eu unul nu vreau să renunţ sub nici o formă. Cu mic, cu mare, toţi trebuie susţinuţi”, a afirmat Damian Diniş.

O şcoală mai modernă ca la oraş
Pe de altă parte, şcoala generală din localitatea principală a fost inclusă într-un proiect de extindere, modernizare şi dotare, câştigat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II) ce a făcut din istituţia de învăţământ una mai modernă decât multe de la oraş. Implementarea propriu-zisă a început în 2019 şi a presupus un complex de lucrări. Acum, micii învăţăcei au oportunitatea de a studia într-o locaţie la care alţii doar visează.
„Sălile de clasă au fost reabilitate şi dotate după ultimele ce­rinţe în domeniu, iar grupurile sanitare sunt noi şi foarte mo­derne. S-a lucrat şi la partea exterioară a clădirii, la acoperiş, a fost schimbată şarpanta, a fost realizată o mansardă şi a fost izolat termic edificiul. S-au efectuat reparaţii la câteva clase I-IV, dar şi V-VIII, din ambele clădiri. Este o bucurie faptul că am reuşit să materializăm această investiţie din fonduri câştigate prin programul naţional demarat în timpul guvernării PSD, deoa­rece încercăm să facem tot ce putem pentru ca elevii să studie­ze în condiţii foarte bune”, a subliniat primarul comunei Băiţa.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Luncoiu de Jos: lemnul de foc din pădurea comunală, scump pentru buzunarul oamenilor

Magdalena Şerban Cu toate că deţine circa 300 de hectare de fond forestier, administraţia publică din Luncoiu de Jos a...

Salariaţii de la Termocentrala Mintia au intrat la lucru, dar devenii vor avea apă caldă doar sâmbătă

Adriana Năstase Câteva zeci de angajaţi de la termocentrala Mintia erau nemulţumiţi, ieri, de faptul că au fost nevoiţi să...

Viceprimarul din Petrila a fost înlocuit din funcţie

Maximilian Gânju Viceprimarul oraşului Petrila, Dorin Curtean, candidat la funcţia de primar al oraşului, a rămas fără sprijinul po­litic, după...

Închide