Comunitate

Băcia, declarată sat cultural al României

04 primar baciaMagdalena Şerban

Vineri, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Guşti” din Bucureşti, primarul Nicolae Panţa (foto) a susţinut cauza comunei Băcia, pentru a fi declarată sat cultural al României.

Prima participare, primul titlu
Cele 25 de comune candidate au prezentat programele culturale în faţa unui juriu de specialitate, iar spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an, organizatorii au decis să acorde titlul de „sate culturale ale României” tuturor participantelor care au întrunit cel puţin 80 de puncte, din 100 posibile. Astfel, distincţia a revenit unui număr de 22 de comunităţi. Condiţia de bază pentru a putea accede la o astfel de titulatură a fost ca fiecare competitor să organizeze pe parcursul anului curent minimum cinci evenimente culturale – expoziţii, festivaluri, concursuri – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei şi turismului cultural. Mai trebuie precizat că „Sate culturale ale României” reprezintă un program AFSR (Asociaţia ,,Cele mai frumoase sate din România”), iniţiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi a Delegaţiei Wallonie – Bruxelles la Bucureşti, cu scopul de a promova bogăţia culturală şi turistică a satului românesc. „Am concurat cu alte 24 de comune din ţară, vineri deplasându-mă la Bucureşti pentru a susţine prezentarea legată de tradiţia culturală şi istorică a zonei noastre, investiţiile în infrastructură şi evenimentele organizate.  Bineînţeles, tot acest istoric l-am asociat cu imaginile aferente, pentru a deveni cât mai transparenţi în comunicare. În primul rând, ne-am dorit să aflăm, comparativ cu alte comune din ţară, în ce zonă avansată de dezvoltare a mediului rural ne aflăm şi totodată, să ne exprimăm preocuparea pentru reabilitarea şi dotarea edificiilor culturale, cum ar fi căminele, bibliotecile sau sălile de Biblionet. Imboldul ce trebuie oferit tinerilor pentru a perpetua tradiţiile şi multe alte aspecte ce ţin de îmbogăţirea şi punerea în valoare a patrimoniului local constituie o altă preocupare principală. A fost prima oară când ne-am angrenat în această competiţie aflată la cea de-a treia ediţie şi ne bucurăm că am reuşit să propulsăm comuna pe o treaptă culturală recunoscută la nivel naţional. Ne-am situat pe poziţia a 13-a din cele 22 câştigătoare”, a arătat primarul din Băcia, Nicolae Panţa.

Se aleg cu sprijin financiar şi promovare
Cât despre comunele care au obţinut, în acest an, titlul de sat cultural, acestea sunt: Miroslava (Iaşi), Vorona (Botoşani), Siseşti (Mehedinţi), Şiria (Arad), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Jidvei (Alba), Cândeşti (Dâmboviţa), Horia (Constanţa), Bonţida (Cluj), Ruginoasa (Iaşi), Băcia (Hunedoara), Dudeştii Noi (Timiş), Corneşti (Cluj), Costeşti (Vâlcea), Văcăreni (Tulcea), Prundeni (Vâlcea) şi Arcani (Gorj). Foarte important de adăugat este că Nicolae Marghiol, preşedinte executiv al Asociaţiei Cele Mai Frumoase Sate din România (AFSR) şi organizator al competiţiei, a subliniat faptul că în urma acordării acestor premii, asociaţia, alături de partenerii săi, Ambasada Franţei în România şi Delegaţia Wallonie – Bruxelles la Bucureşti, îşi ia angajamentul de a găsi finanţări pentru proiectele comunelor câştigătoare, de a le promova în cadrul diferitelor evenimente.

One thought on “Băcia, declarată sat cultural al României

  • Ma bucur pentru Comuna BACIA din Jud. HUNEDOARA care a fost declarat sat cultural al Romaniei, in acest sens nu imi ramane decat sa-l felicit pe DL. primar Nicolaie Panta, pentru sustinerea comunei, Bravo domnule Primar, vedti ca se poate si la noi!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura