Avram Iancu a înotat 12 ore fără oprire pe Bega, în pregătirea recordului mondial

Adriana Năstase

Înotătorul Avram Iancu a înotat duminică timp de 12 ore fără întrerupere în râul Bega, la Timişoara, antrenament pentru recordul mon­dial pe care intenţionează să-l stabi­leas­că pe Lacul Balaton, unde vrea să înoate 3 zile şi 3 nopţi încontinuu.

Va străbate Lacul Balaton
Hunedoreanul Avram Iancu a înotat du­mi­nică 12 ore fără oprire, de la ora 9 dimineaţa la 9 seara, pe râul Bega, la Timişoara, în­cu­ra­jat de susţinătorii care s-au strâns pe malul apei.
Înotătorul din Valea Jiului, bibliotecar de pro­fesie, se antrenează pentru recordul mon­dial pe care vrea să-l stabilească la mijlocul lunii iulie, când va merge în Ungaria pentru a străbate înot de două ori Lacul Balaton, timp de 3 zile şi 3 nopţi, fără oprire, pe distanţa de 150 de kilometri.
Avram Iancu vrea să doboare astfel re­cordul mondial de 67 de ore şi 16 minute de înot fără întrerupere pentru a sărbători 45 de ani de la când Nadia Comăneci a obţinut pri­ma notă de 10 din istoria gimnasticii.

„Va fi foarte dur”
În atrenamentul de la Timişoara, înotătorul a parcurs timp de 12 ore distanţa dintre Po­dul Mitropolit Andrei Şaguna şi Podul Traian, fără a atinge malurile. O mulţime de oameni l-au încurajat pe Avram Iancu pe ultimele zeci de metri din cursa, au aprins fumigene şi l-au aplaudat mi­nute în sir.
„Este cel mai dur antrenament pe care
l-am făcut vreodată în viaţă mea. Şi am înotat toată Dunărea de la izvoare până la vărsare, dar antrenamentul asta m-a rupt şi o să vă spun şi de ce. Peste 8 ore am înotat în amonte, ceea ce este cumplit. Bega are ace­eaşi constanţă. Omul nu. Şi eu a trebuit acum să mă menţin la nivelul acesta de curgere al canalului Bega. Mulţumesc timi­şorenilor, am văzut foarte multe zâmbete, am văzut părinţi şi copii care au zâmbit, am văzut un pic de fericire”, a spus Avram Iancu la finalul celor 12 ore de înotat.
„Va fi foarte dur, pentru că vorbim de 3 zile şi 3 nopţi de înot încontinuu, fără niciun fel de oprire, exact ca aici. Eu cred că dacă îmi voi antrena acest organism pe care îl am în dar de la Dumnezeu, în acelaşi timp, dacă ne vă îngădui Dumnezeu, eu cred că putem să reuşim să facem un nou record şi de data aceasta”, a adăugat Avram Iancu.

Performanţele lui Avram Iancu
Bibliotecarul din Petroşani este cunoscut pentru performanţele sale sportive. În pre­zent, Avram Iancu este deţinătorul recordului românesc la înot de anduranţă, el reuşind în 2020 să înoate în Dunăre timp de 36 de ore şi 29 de minute.
Totodată, a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017 a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri.
Pe lista reuşitelor este înscrisă şi traver­sarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţăr­mului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.
În martie 2019, hunedoreanul a încheiat şi ultramaratonul de la Polul Nord. Iancu a par­curs cei 611 kilometri ai cursei Arctic Ultra 6633, de la Eagle Plains (Yukon) până la Tukto­yaktuk, în 206 ore şi jumătate, timp ne­o­ficial, potrivit AIMX.ro, terminând al treilea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.