ComunitateFlash

Avem nevoie de sânge grupa B negativ

04transfuzie-vt copy

Nicoleta Popa

Spitalele din judeţul Hunedoara duc lipsă de sânge grupa B negativ. Pentru a putea face faţă urgenţelor, Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Hunedoara este pus în situaţia de a cere de la alte centre din ţară, sau să ofere în schimb o altă grupă de sânge.
Situaţia cea mai gravă este la spitalele din Deva, Haţeg şi Orăştie. Până acum, o parte dintre cazurile care solicită transfuzii de sânge grupa B negativ au fost rezolvate, prin împrumut de la centrul din Arad, însă, este nevoie de donatori cu grupa de sânge B negativ.

Aproape 600 de pungi pe lună
Lunar, la spitalele din judeţul Hunedoara se consumă 520-560 de pungi cu sânge.  În fiecare zi, aproximativ 15-25 de hunedoreni donează sânge. Dacă facem un calcul simplu, observăm că în fiecare lună, Centrul de Transfuzii Sanguine Hunedoara duce lipsă de cel puţin 50 de litri de sânge. Donatorii vin în principal pentru tichetele de masă, în valoare de 50 de lei, cât şi pentru faptul că beneficiază de analize gratuite. Ei ar trebui să beneficieze şi de o zi liberă de la serviciu, dar, cel mai adesea acest lucru nu este posibil, din cauză că nu are cine să îi înlocuiască, dar şi pentru că angajatorii nu le dau voie.
Locuitorii din Brad donează sânge
Astăzi, o echipă de la CJTS Hunedoara se deplasează la Brad, unde 15 persoane şi-au exprimat dorinţa de a dona sânge. Dat fiind faptul că la Brad nu există un centru de transfuzii, o echipă de la CJTS Hunedoara se deplasează periodic acolo. Medicul Victoria Hălmagi, directorul Centrului Judeţean de Transfuzii sanguine Hunedoara, susţine că: „Este vorba despre persoanele care au donat cu luni în urmă şi le-am convins să revină, să devină donatori fideli. Este foarte greu să găseşti un posibil donator. Peste 35 la sută dintre cei care doresc să doneze sunt respinşi, deoarece nu îndeplinesc condiţiile medicale. O principală condiţie este să nu sufere de nici o boală şi să nu fie sub tratament.“

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura