ActualitateEducatie si cultura

„Avarul”, o comedie spumoasă la Petroşani

Așa cum deja am anunțat, ce­lebra comedie „Avarul” de Molière este noua premieră a actualei stagiuni pe care Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani o prezintă sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 18. Spectacolul este regizat de Mc Ranin, în coregrafia lui Hugo Wolff și producția Wilhelminei Kuron Bekesi.

Compromisuri pentru binele altora
„Avarul” este una din cele mai cunoscute piese de Molière, cu o poveste destul de complexă, dar cu atât mai spumoasă. Zgârcitul Harpagon este obsedat să-și păzească avuția, iar pentru asta face orice, neglijân­du-și copiii și prefăcându-se falit. Un complot deștept al celor din jur îl face să-și piardă bănetul, accep­tând niște compromisuri pentru binele altora.
Regizorul Mc Ranin a optat pentru o abordare în cheie aproape clovnescă, cu contururi îngroșate, a intrigii și relațiilor dintre personaje, într-un spectacol cu multă muzică și mișcare, folosind elemente de co­media dell’arte, de la costumație și machiaj la bastonade. De aseme­nea, a mizat pe o distribuție inedită – surpriza acestei premiere. Aceasta este prima sa colaborare cu Teatrul „Ion D. Sîrbu”. Montarea cu „Avarul” marchează și la Petroșani Anul Internațional Molière, la 400 de ani de la nașterea dramaturgului.
Mc Ranin este scenograf și re­gizor de teatru. Este fondator şi di­rec­tor al Teatrului Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște şi al Festi­valului Artelor Spectacolului „Babel”. Conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La mij­locul anilor ‘90 a fost regizor la Disneyland Park în Paris. Printre altele, a fost și director artistic al Teatrului de Artă din Deva (2010-2013). Se află la prima colaborare cu Teatrul „Ion D. Sîrbu”. A montat sau a creat scenografia la câteva zeci de spectacole în numeroase teatre din țară (București, Sibiu, Constanța, Reșița, Târgoviște etc.) și a realizat mai multe filme docu­mentare.
Din distribuția spectacolului fac parte Oana Liciu-Gogu, Mihai Alexandru, Corina Vișinescu, Bogdan Constantin, Simona Codreanu, Mihai Sima, Izabela Badovics, Laurențiu Vlad, Andrada Dobre, Gheorghe Stoica și Daniel Cergă.
Biletele se pot cumpăra de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, de marți până joi între orele 8-17, vineri între orele 8-13, sâm­bătă între orele 17-18 și duminică între orele 11-12.
Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Hunedoara.

 

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura