Sport

AUTOMOBILISM. Pe urmele lui Valentin Banciu

Tânărul Dănuț Budai (foto) păstrează condiția pilotului de provincie și cu eleganță se străduie mereu să îi atenționeze pe cei din breasla piloților  din care face parte, că îi calcă pe urme regretatului Valentin Banciu, cel care a adus la Hunedoara trofee de la competițiile automobilistice din țară și din străinătate.

Pe Dănuț Budai l-am reîntâlnit la etapa a treia din competiția națională de raliu sprint, adică la Deva Rally Sprint, bucuros că a reușit din nou o clasare pe podiumul de premiere.

Reporter: A fost, până la urmă, o surpriză plăcută pentru tine aici la Deva!

Dănuț Budai: Da, așa e. Ne-am bucurat că am reușit să concurăm din nou aici, acasă. Am mers bine, pot să spun că aproape la limită, ne-am simțit bine, cu tatăl meu în calitate de copilot, ritmul competiției a fost unul ridicat și ne bucurăm să fim pe prima treaptă a podiumului de premiere la categoria mașini cu tracțiune față, la Super Rally Deva 2023.

Reporter: Sincer, te așteptai la așa rezultat?

Dănuț Budai: Nu, nu mă așteptam deloc. Noi ne-am propus să mergem cât se poate de tare în concurs, dar nu mă așteptam să fim câștigători.

Reporter: Am urmărit cu atenție ultimele tale evoluții în competițiile automobilistice naționale. Ai fost la Raliul Argeșului, la Rally Harghita, apoi la Raliul Maramureșului, la Deva Rally Sprint. Rezultatele ar trebui să te mulțumească.

Dănuț Budai: Rezultatele înregistrate mă mulțumesc și ne mulțumesc. Creștem ritmul, încet, nu vrem să facem pași foarte mari. Facem pași mici și suntem mulțumiți de aceste rezultate. Ritmul este în continuă creștere.

Reporter: Nu prea am vorbit noi prea mult despre pasiunea ta legată de automobilism. Până la urmă, de unde vine totuși această pasiune?

Dănuț Budai: Desigur, de la tatăl meu.

Reporter: De la tatăl tău care îți este și copilot..

Dănuț Budai: Așa este, tatăl meu este și copilotul meu, ca și al regretatului Valentin Banciu, cu care a obținut o mulțime de premii în competițiile la care au participat împreună.

Reporter: Da, interesant. Uite, te întreb și pe tine, ce ar trebui să facem noi presa ca să promovăm mai mult această disciplină sportivă, automobilismul?

Dănuț Budai: Poate mai multe articole despre competițiile sportive automobilistice, interviuri, fotografii. Sunt foarte mulți iubitori ai acestui sport care nu primesc  multe informații despre concursurile la care noi participăm, despre rezultatele noastre. Dacă vrei punctul meu de vedere, eu spun că automobilismul nu este prea cunoscut de oameni, aceștia  nu văd automobilismul ca un sport complex.

Reporter: Aici ai dreptate, ei nu văd decât partea de spectacol, nu văd partea de investiții pe care voi o faceți la mașinile cu care concurați.

Dănuț Budai: Din păcate, asta nu se vede. Se vede doar că noi, piloții, mergem mai tare sau mai încet, nu se vede deloc că în spatele unor performanțe este o echipă, o echipă care lucrează, mulți bani și mult timp pentru fiecare secundă câștigată la competiții.

Reporter: Cum te descurci financiar, spuneai de mulți bani investiți?

Dănuț Budai: Nu foarte bine, se poate desigur mult mai bine, dar participăm la concursuri așa cum putem. Nu ne plângem.

Reporter: Ai schimbat mașina față de sezonul trecut.

Dănuț Budai: Am schimbat mașina față de sezonul de acum trei ani, înainte de Suzuky Swith, Cea de acum e o mașină mult mai puternică și mult mai costisitoare. Totul la ea este de trei ori mai scump decât la ce am avut până acum.

Reporter: Cum ți se par competițiile acestea de Rally Sprint?

Dănuț Budai: Ce avem la Deva sunt bune pentru public, sunt spectaculoase. E un circuit stradal, în oraș și eu mă bucur că se organizează și un campionat național, cu etape itinerante, și la noi în județ. Eu zic că este foarte bine și pentru fani, pentru toți până la urmă.

Reporter: Pentru că tu locuiești la Hunedoara? Ar fi un traseu bun, spectaculos în municipiul Hunedoara?

Dănuț Budai: Ar fi frumos și reușit. Doamne ajută să fie. Ne-am bucura tare mult cu toții, locuitorii din oraș.

Reporter: Cum te văd pe tine, pilotul Dănut Budai, prietenii, amicii, apropiații sau oamenii de pe stradă, cei care te recunosc?

Dănuț Budai:Pe stradă încerc să merg cât se poate de regulamentar. Noi, piloții ar trebui să fim un exemplu pentru ceilalți parteneri la trafic. Toată andrenalina o consumăm la competiții.

Reporter: Care dintre competițiile automobilistice îți plac, cel mai mult? Rally Sprint, VTM-urile  sau raliurile tradiționale?

Dănuț Budai: Cu siguranță, raliurile tradiționale sunt preferatele mele. Sunt mult, mult mai mulți kilometri care se parcurg la o etapă, nu este doar un sprint, este o combinație plăcută între sprint și anduranță.

Dănuț Budai a debutat  pe Ford Ka, apoi a concurat pe Suzuky Swift și acum evoluează pe Citroen DS3 R3T Max- RC4 Este campion național de juniori și multiplu campion național în ultimii cinci ani la diferite categorii din clasamentele anuale ca și câștigătorul unor cupe sau competiții automobilistice.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura