Politica si administratie

Au statut de municipii și oraș dar nu respectă condițiile

Adriana Năstase

Potrivit datelor recensământului proaspăt încheiat, multe din orașele României nu se mai încadrează ca număr de locuitori în definiția mu­ni­cipiului sau orașului. Sunt și la noi în județ câteva asemenea localități care nu se mai încadrează, potrivit legii, la statutul câștigat, scriu cei de la Hotnews.

Peste 30 de municipii
Deși ar trebui să aibă peste 5.000 de locuitori, multe orașe au mult sub 2.000 de locuitori. Unele orașe cu mai puțin de 5.000 de locuitori sunt: Vașcău, Băile Govora, Borsec, Solca, Berești, Făurei, Baia de Arieș, Sulina, Ocnele Mari, Dragomirești, Aninoasa, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Băile Olănești, Băile Herculane, Azuga, Slănic-Moldova, Predeal, Cavnic, Bechet, Abrud și altele.
În cazul municipiilor, avem astfel de lo­calități care nu au nici 10.000 de lo­cuitori, deși ar trebui să aibă minimum 25.000. Este cazul Orșovei sau al Beiușului. Pe lângă acestea, avem peste 30 de municipii care nu respectă cri­teriul populației: Vatra Dornei, Urziceni, Calafat, Adjud și altele. La noi în județ este vorba de municipiile Brad, Orăștie, Vulcan și Lupeni.

Nu doar despre populație e vorba
Dacă ne uităm la celelalte criterii din lege, avem alte zeci de localități care sunt declarate orașe sau municipii, având o populație care să le permită această denumire, dar care arată mai degrabă a sat sau comună, nicidecum a municipiu/ oraș. În sensul că nu au doctori, nu au re­țea de canalizare, nu au străzi modernizate.
Probabil că o reformă administrativă viitoare ar re-clasifica aceste localități după criteriile prevăzute de lege.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura