Editorial

Au scăpat ieftin

Am hotărât ca astăzi să-i lăsăm în pace pe guvernanţi, pe politicieni în genere, că ne-am cam săturat de ei. Nu doar noi, ci după cât ne-am dat seama, şi cititorii. Aşa că astăzi vom vorbi despre fotbal. Că la fotbal, agricultură şi politică, tot românul se pricepe, nu-i aşa?
Deci, vestea cea bună este că echipa Dinamo Bucureşti care, după scandalul provocat de suporterii săi la meciul cu echipa  cehă Slovan Liberec, stătea cu sabia deasupra capului, aşteptând să vadă dacă-i va fi tăiat, au ba, a scăpat cu capul pe umeri. Deşi toată lumea se aştepta la ce putea fi mai rău, adică la suspendarea echipei din toate competiţiile europene pe doi sau chiar trei ani, iată că, ieri, Comisia de Disciplină şi Control a UEFA a decis alte sancţiuni. Nici ele prea uşoare, dar totuşi, mult mai suportabile decât o suspendare din competiţiile europene. Astfel, „câinii roşii” au pierdut la masa verde cu 0-3, meciul cu echipa cehă din prima manşă a play-off-ului Ligii Europa, au fost amendaţi cu 50.000 de euro şi urmează să joace următoarele trei meciuri pe teren propriu în competiţiile europene, fără spectatori. De precizat că, pentru unul din aceste meciuri, sancţiunea se va aplica doar dacă Dinamo are alte incidente în perioada de doi ani de probă. Dacă pe parcursul a doi ani se vor mai  înregistra asemenea incidente, echipa românească va fi scoasă din cupele europene. 
Aşadar, acţionarii clubului Dinamo, îndeosebi, dar şi jucătorii şi suporterii se pot bucura că forul fotbalistic european s-a dovedit mai puţin drastic decât în alte asemenea situaţii. Se pot bucura, pentru că eliminarea „câinilor roşii” din competiţiile europene ar fi fost în primul rând, un dezastru din punct de vedere financiar, care ar fi putut duce chiar până la desfiinţarea echipei. Dar aşa, Dinamo mai are şanse să-şi revină şi, de ce nu?, dacă îşi va juca bine cartea, mâine, la Liberec, chiar să intre în grupele  Ligii Europa.  
Aşadar, totul e bine, când se termină mai bine decât te aşteptai. Dar noi credem că o suspendare mai drastică a echipei Dinamo ar fi fost spre binele fotbalului românesc. Poate atunci, s-ar fi făcut odată ordine în acest sport, la toate capitolele. Începând în primul rând cu derbedeii din tribune, care-şi zic suporteri, dar care în realitate sunt nişte descreieraţi, cu o educaţie precară şi care vin la meciuri doar ca să-şi exteriorizeze instinctele de turmă. Culmea este că, în timp ce în alte ţări, aceşti hooligans, tifosii, fani, ultraşi, sau cum le-or mai fi spunând, au fost puşi la punct şi cum încearcă să mişte, cum sunt luaţi la refec, la noi, ei au ajuns să dicteze politica şi strategia echipelor, să terorizeze oficiali ai cluburilor, antrenori  şi jucători.
Poate, totuşi, după cele întâmplate în ultima vreme pe arenele noastre sportive, vor fi luate măsurile care să ducă la curăţarea tribunelor de derbedei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura