Actualitate

Au rămas pe drumuri după închiderea spitalelor

Carmen Cosman

Personalul TESA de la Centrul de Sănătate Călan şi Spitalul de Boli Cronice din Petrila a rămas pe drumuri, iar situaţia oamenilor este incertă. În total, 20 de persoane – cinci de la Călan şi 15 de la Petrila – muncesc în continuare pe nişte posturi inexistente şi fără să fie retribuite.
 

Nu pot primi preaviz
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara a tras un semnal de alarmă privind situaţia incertă a personalului TESA de la cele două unităţi medicale, care, începând cu data de 1 aprilie s-au închis, respectiv Centrul de Sănătate Călan şi Spitalul de Boli Cronice din Petrila. „Există o problemă: cea a personalului TESA şi a celui nemedical din spitale. Nu a existat nici o videoconferinţă în care să nu se pună această problemă. (…) Personalul TESA nu face obiectul acestei redistribuiri de personal”,  a declarat dr. Dumitra Ştefan, directorul DSP Hunedoara, care spune că, în momentul de faţă, această categorie de personal munceşte fără să fie angajată undeva şi, în consecinţă, fără să primească salariu. Foştii angajaţi ai spitalelor nu pot primi preaviz, pentru că nu mai are cine să îl dea, deoarece de la 1 aprilie, spitalele nu mai funcţionează. Nu pot pleca în şomaj, din cauză că nu au preaviz, dar nici cu acordul părţilor nu pot părăsi locurile de muncă, din cauză că nu ar mai beneficia de şomaj. Şi, în tot acest timp, au suficient de muncă, pentru că trebuie întocmită o serie de acte.

Culpă comună
Vina pentru această situaţie este împărţită între Ministerul Sănătăţii şi consiliile locale, care nu şi-au dorit reorganizarea. La Călan, aleşii locali au aprobat trecerea unităţii sanitare în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, ca secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, însă, transferul nu a fost încă aprobat de Guvern. La Petrila, consilierii s-au opus până în ultima clipă, pentru ca în 31 martie să aprobe comasarea cu Spitalul de Urgenţă Petroşani, dar cam târziu, pentru că hotărârea de Guvern privind reprofilarea spitalului era deja aprobată. În schimb, Ministerul Sănătăţii era convins, probabil, că ambele consilii locale vor fi de acord cu transformarea spitalelor.
„Răspunsul de la minister a fost că, dacă s-ar fi accesat fonduri pentru transformarea în cămine de bătrâni, personalul TESA şi o parte din cel medical putea să rămână angajat. În momentul în care autorităţile locale au decis să nu acceseze fonduri pentru transfer, şi-au asumat şi răspunderea pentru aceşti oameni”, a mai spus directorul DSP Hunedoara.
În ceea ce priveşte distribuţia personalul medical de la Călan şi Petrila, problema s-a rezolvat, iar pacienţii internaţi aici au fost externaţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura