Sport

Au păpat banii devenilor și au ajuns pe ultimul loc. Acum, vor din nou banii noștri

Luni, mai pe seară, și numai pentru unii din presa locală, a venit informația că echipa de handbal a clubului din Deva se reunește pentru pregătiri în vederea noului sezon.

Un sezon dezastruos
Ca să lămurim lucrurile: CSM este echipa municipiului Deva, echipa care a fost un sezon în prima ligă, a ratat menținerea (nimic de reproșat, se întâmplă și la alții), dar este totuși for­mația care este susținută din banii de­venilor. Concluzia, nu trebuie să știe toți, să cunoască, ce e cu actuala echipă, sau mai bine să nu se știe deloc.
Noul președinte al clubului devean, Nelu Ardelean, a comunicat în con­fe­rința de presă că nu s-a ocupat el de această întâlnire… Personal, îl cred dar sunt nedumerit, deoarece un sezon întreg am fost cel care, văzând declinul formației din campionatul trecut, am preferat să notez doar rezultatele înregistrate, marcatoarele, etc.. fără comentarii, considerând că e mai bine să las lucrurile să se rezolve de la sine. Acum, că probabil lumea a uitat cum e cu rezultatele din vechiul sezon și men­ținerea în prima ligă vehiculată un an întreg pe toate canalele mass media, o luăm de la capăt, pe alți bani, cu alt obiectiv (cunoscut numai de unii) că la presa incomodă nu îl spunem.
Deci, din materialul prezentat pe site-ul clubului am aflat că jucătoarele au avut o întâlnire, la sediul clubului, cu con­ducerea celor de la CSM Deva. Nelu Ardelean, președintele de la CSM Deva, s-a declarat mulțumit de atmosfera de la echipă (a fost doar prima întâlnire cu lotul echipei, deci normal că nu se putea decât să fie…bună) dar și de trans­ferurile făcute în vacanța de vară. Pre­ședintele de la CSM a mai menționat că, și în viitorul campionat al Ligii secunde de handbal feminin, formația va fi spri­jinită de municipalitate și de conducerea Primăriei, în frunte cu primarul Florin Oancea, pentru ca, în viitor, Deva să aibă, din nou, o echipă de mare valoare. (Întreb…oare presa incomodă trebuia să cunoască acest lucru, sau e numai pen­tru cei de pe lângă echipă? Am notat, ca să fie totuși cunoscut acest lucru de toată lumea interesată de handbalul devean). Îmi amintesc că tot cam așa se declara și în urmă cu un an… Mă rog, era un alt președinte la club…
„Mă bucur că am găsit o atmosferă bună la lot, una propice pentru obți­ne­rea de performanțe, și că au fost trans­fe­rate jucătoare valoroase. Ca și în tre­cut, Primăria și Consiliul Local Deva, precum și primarul Florin Oancea, vor sprijini echipa de handbal feminin de la CSM Deva. Sunt convins că, în viitor, Deva va avea, din nou, o echipă valo­roa­să de handbal feminin, una pe care ora­șul o merită”, a declarat Nelu Ardelean. Și în sezonul viitor echipa va fi antrenată de Daniel Gheorghe, cel care se află pe banca tehnică a Devei din ultima parte a campionatului trecut (întebare fireas­că… cu ce rezultate în ultimele, cred 4-5 etape? Cu scuze, domnule profesor, dar nu e un atac la persoană…).
Tehnicianul devean, care o va avea în staff și pe Olivia Nanu, care a abandonat cariera de jucătoare activă și va îmbrăca treningul de antrenor cu portarii, se declară mulțumit de transferuri, urmând ca la CSM să mai vină și alte handbaliste. Și antrenorul Daniel Gheorghe este con­vins că se va face o trupă valoroasă, cu care, în timp, nu doar să revină în Liga Florilor, ci să se și mențină acolo.(Mă întreb, și dacă nu o să fie așa?). „Mai ur­mează și alte transferuri, pentru că noi vrem să formăm o echipă puternică, cu care să revenim, în viitor, în prima divizie. Eu cred că Deva, oraș cu tradiție și per­formanțe în handbal, merită o ase­me­nea echipă. Avem o bună colaborare cu noua conducere a clubului și sunt con­vins că, dacă avem răbdare, nu doar că vom reveni în Liga Florilor, ci ne și vom menține acolo”, a declarat Daniel Gheorghe.
În ceea ce privește transferurile, la CSM Deva au venit patru jucătoare de câmp experimentate, fiind vorba de poloneza Sylwia Lisewska, ultima oară la Dacia Mioveni, și de româncele Andreea Tetean, de la Știința București, Alexandra Orșivschi, de la U Cluj, și Daniela Toader, de la CSM Târgu Jiu, acestea venind la trupa de la poalele Cetății cu gândul de a face performanță. „Am venit la Deva să fac performanță și mă bucur că m-am alăturat acestui proiect. Evident că vreau promovarea, dar asta va fi în timp, însă în primul rând îmi doresc să fim sănătoase și să putem să muncim și, astfel, ne vom atinge obiec­tivele propuse”, a declarat Andreea Tetean, una dintre noile achiziții de la CSM Deva. Lotul celor de la CSM Deva a păstrat, în mare, nucleul din sezonul trecut, la reunire fiind prezente por­tă­rițele Ana Inculeț și Andreea Năstasă și jucătoarele de câmp Dalia Cîmpean, Bianca Cherecheși, Irina Croitoru, Cristina Malac, Mălina Petrescu, Sahra Racho și Diana Șamanț. Marți, 26 iulie, fetele de la CSM Deva au efectuat vizita medicală, iar ieri a avut loc și primul antrenament. În ceea ce privește data de începere a Ligii secunde de handbal feminin, despre numărul de serii și to­talul echipelor participante la întrecere se așteaptă o comunicare oficială din partea Federației de specialitate.
Cam asta a fost scris pe site-ul clu­bu­lui, cu unele completări personale. Ră­mâne de văzut dacă, președintele Nelu Ardelean va știi să rezolve probleme din interiorul grupării și dacă (personal, îi doresc acest lucru) va conlucra mai bine cu presa.
E adevărat, se știe, presa te urcă, presa te coboară..
Odată semnat acest material, cu sigu­ranță că mi-am mai câștigat câțiva duș­mani… Din nefericire… asta e viața de jurnalist…

Nicolae Gavrea,
Membru al Asociației Internaționale
a Presei Sportive